Thuiszorg beknibbelt op diensten: wassen en aankleden gebeurt steeds minder

Print
Thuiszorg beknibbelt op diensten: wassen en aankleden gebeurt steeds minder

Spoedcursus thuiszorg in ROC Gilde in Weert: hoe poets je de tanden van een ander? Afbeelding: Jeroen Kuit

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht -

Al dagen moet de thuiszorg noodgedwongen beknibbelen op de geleverde diensten. Medisch noodzakelijke zorg is er nog voor iedereen, maar wassen en douchen komt steeds meer op het bordje van familie.

„Tweemaal per dag krijgt mijn 82-jarige moeder thuiszorg. De medewerksters dragen nooit een mondkapje en ook handschoenen worden nauwelijks gebruikt. Mijn moeder en ik maken ons daar grote zorgen over.”

Een inwoner van Kelpen belt de krant omdat hij stomverbaasd is dat de medewerksters die zijn in Roosteren wonende moeder medicijnen toedienen en steunkousen aan- en uittrekken, geen beschermingsmiddelen gebruiken. Hij wil anoniem blijven, want is bang dat zijn moeder nadeel ondervindt van zijn belletje. „Ze is totaal afhankelijk van die hulp. Maar ze is doodsbang dat ze via de thuiszorg wordt besmet met corona.”

De thuiszorgorganisaties krijgen zelf ook veel vragen als deze, zegt Anneke Wolters, manager thuiszorg bij Proteion. Ze bevestigt dat de meeste thuiszorg wordt uitgevoerd zonder beschermingsmiddelen. En dat is niet omdat er een tekort aan is, zegt ze. „We volgen strikt de richtlijnen van het RIVM, dat voor medische handelingen specifieke voorschriften heeft. Mondkapjes worden alleen ingezet als het nodig is, bijvoorbeeld als een cliënt of medewerker griepachtige klachten heeft.” Elke thuiszorgmedewerker heeft standaard beschermingsmiddelen bij zich, zegt Wolters.

Ook handschoenen worden niet standaard gebruikt, zegt Wolters, omdat ze ook een schijnveiligheid creëren. „Werken met handschoenen is niet per definitie hygiënischer. Een goede handhygiëne is veel belangrijker. Heel goed handen wassen, en afdrogen met eigen papieren handdoekjes, bij binnenkomst en ook weer bij het weggaan, dat is vele malen belangrijker.”

Topdruk

De thuiszorgaanbieders hebben het deze dagen topdruk. De zorgvraag is enorm; meer medewerkers zitten thuis wegens ziekte of omdat ze het niet geregeld kunnen krijgen met kinderen die niet naar school kunnen. Vrijwel alle instellingen hebben de zorg inmiddels afgeschaald. Alleen zorg die strikt noodzakelijk is, wordt nog geleverd. Dat betekent dat familie taken als douchen of aankleden zelf moet doen of moet regelen, zegt Wolters. „En dat is ontzettend moeilijk, zowel voor de cliënten als voor onze medewerkers. We komen natuurlijk ook niet voor niets daar. Maar het is helaas de werkelijkheid van nu.”

Meander kondigde deze week aan een groot deel van de huishoudelijke hulp bij mensen thuis te schrappen. Ook daar zal familie de komende weken zelf moeten bijspringen. Deels is die keuze gemaakt om medewerkers vrij te kunnen spelen om te helpen in de thuiszorg.

Spoedcursus

Met een spoedcursus worden mensen die normaliter huishoudelijke hulp bieden, maar ook kantoorpersoneel, fysiotherapeuten of diëtisten sinds woensdag klaargestoomd om in de thuiszorg te kunnen worden ingezet. In één dag tijd leren mensen de basisbeginselen: hoe trek je steunkousen aan, hoe poets je de tanden van een ander, waar moet je op letten bij het douchen van een oudere?

De cursus, waarbij ‘leerlingen’ met maximaal vijf mensen in een klaslokaal zitten, is ingesteld na een verzoek van Meander, zegt Rob Hermans van ROC Gilde. „Hij wordt aangeboden in Geleen, Weert, Roermond en Venlo. Alleen al deze week worden tweehonderd mensen bijgeschoold.” Ook vrijwilligers die nu niet in de zorg werken, hebben zich inmiddels gemeld, zegt Hermans. „Die mogen zich eerst aanmelden bij een zorginstelling, en van daaruit kunnen ze dan hier de basisbeginselen leren. Super dat ook vanuit die hoek belangstelling is, want in de thuiszorg zijn nu extra handjes meer dan welkom.”

Twijfels

In de tussentijd blijven veel mantelzorgers zitten met vragen en twijfels. Helpen willen ze wel, maar is dat wel verantwoord met de nieuwe regels? Een pasklaar antwoord is er niet. Daarom komt het aan op maatwerk, zegt Marjon van de Mortel, zorgdirecteur Groene Kruis Thuiszorg. „We gaan altijd na of iets in de praktijk wel kan. Als het niet blijkt te kunnen, stellen we de zorg bij. Ik heb veel lof voor familieleden die allemaal meedenken in praktische oplossingen. We zullen het samen moeten doen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu