Geen afscheid van groep 8? Musical, sportdag, schoolkamp en schoolreisje hoogst onzeker

Print
Geen afscheid van groep 8? Musical, sportdag, schoolkamp en schoolreisje hoogst onzeker

Vallen de musical en het schoolkamp in het water voor de leerlingen van groep 8? Afbeelding: archief Harry Heuts

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Maasbree / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool -

Geen musical, geen sportdag, geen schoolkamp, geen schoolreisje. Menig ouder ziet door het coronavirus alle hoogtepunten voor de achtstegroepers van de basisschool in het water vallen.

Op Facebook doet al een soort kettingbrief de ronde met virtuele knuffels voor de kinderen in groep 8. Nu er een kans is dat de scholen door het coronavirus ook na 6 april dichtblijven, is het maar de vraag wat er van de traditionele uitjes en uitvoeringen overblijft. De minister geeft volgende week meer duidelijkheid. „Wat ik hoor onder ouders en kinderen is dat ze het vooral heel jammer vinden. Ik hoop dat ze sowieso nog een paar weken naar school kunnen”, vertelt Gaby Rasters uit Weert, moeder van achtstegroeper Sabijn. Jane Jacobs uit Beek merkt dat er veel onrust is over de musical en het kamp. „Ik ga ervan uit dat als dit allemaal niet doorgaat, de schoolverlaters op een andere manier in het zonnetje worden gezet.”

Sneu

Sylvia Sleven, leerkracht in groep 7/8 van basisschool De Wissel in Panningen, zou het voor de kinderen „heel sneu” vinden als alles afgelast moet worden. „Maar zover is het nog niet. We gaan gewoon door met de voorbereidingen van musical en kamp. Ik krijg wel briefjes en appjes van leerlingen die de school en elkaar missen. De euforie van ‘niet naar school’ is er wel van af.” Schooldirecteur Jan van Espen van basisschool ’t Mozaïek in Roermond weet ook nog niet wat de minister volgende week besluit, maar één ding is voor hem zeker: „We maken er voor die 23 leerlingen uit groep 8 hoe dan ook een feest van. Wanneer dan ook. Voor de schoolverlatersdagen waren we geld aan het inzamelen, met onder andere een bingoavond - die is ook geschrapt. Schoolreisjes zijn we ook aan het uitstellen. We moeten straks creatief zijn.”

Mooie tijd

Claudia Boots uit Maasbree, moeder van Ties, heeft er wel vertrouwen in dat de scholen over een paar weken weer opengaan. Ze kent de Facebookberichten van de virtuele knuffels. „Je wilt je kind toch een hart onder de riem steken. Je wilt ze die mooie tijd gewoon niet ontnemen.”

Wat vinden de kinderen?

Maud (12), basisschool Sint Martinus, Beek: „Als dat kamp niet doorgaat, vind ik dat echt niet leuk. Ik had al met de meiden plannen gemaakt wat we zouden uitspoken. We mogen niks zeggen over de musical, maar we hebben allemaal al een rol en kunnen thuis oefenen. En ik heb een heel leuke rol.”

Lees verder onder de foto.

Geen afscheid van groep 8? Musical, sportdag, schoolkamp en schoolreisje hoogst onzeker
Maud (12). Foto: Privéfoto

Sabijn(11), OBS Molenakker, Weert: „We hebben voor de musical Junglebeat al het boekje gekregen, maar de rollen nog niet verdeeld. We moeten de juf laten weten welke rol we willen spelen. Ik hoop wel dat dit doorgaat. Ook over het kamp heb ik nog niks gehoord. Ik zou het wel zonde vinden als dat niet doorging. Iedereen verheugt zich daarop.”

Lees verder onder de foto.

Geen afscheid van groep 8? Musical, sportdag, schoolkamp en schoolreisje hoogst onzeker
Sabijn (11). Foto: Privéfoto

Ties (11), basisschool De Violier, Maasbree: „Ik heb een van de hoofdrollen in de musical Junglebeat. Dat is een macho die niks kan boeien, maar als hij ineens iets meemaakt, wordt hij wel serieuzer. Ik vind het wel een beetje erg als dit niet doorgaat.”

Geen afscheid van groep 8? Musical, sportdag, schoolkamp en schoolreisje hoogst onzeker
Ties (11). Foto: Privéfoto

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen