Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: ‘Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger’

Print
Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: ‘Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger’

Doordat een deel van de overledenen nooit getest is op corona, ligt het aantal dodental aan corona in Nederland vermoedelijk hoger, betogen huisartsen. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Huisartsen willen dat er een betrouwbare registratie komt van het aantal mensen dat in Nederland aan corona overlijdt. Nu worden mensen die nooit officieel zijn getest op Covid-19, niet meegeteld in de statistieken. ,,Het werkelijk aantal sterfgevallen is vermoedelijk hoger’’, betogen huisartsen.

Nu is het beleid om alleen de overledenen mee te tellen van wie met een positieve test op Covid-19 is vastgesteld dat zij corona hadden. Maar vanwege schaarse testcapaciteit is besloten om niet meer iedereen te testen. Zo schrijven de richtlijnen sinds 10 maart voor dat familieleden van iemand bij wie een besmetting is vastgesteld niet meer getest hoeven te worden. Het officiële dodental staat in Nederland nu op 434. ,,Maar het werkelijk aantal sterfgevallen is vermoedelijk hoger’’, betogen huisartsen.

Huisartsen trekken officiële dodental in twijfel: ‘Werkelijk aantal sterfgevallen is hoger’
Jako Burgers pleit voor een betrouwbare registratie van corona-doden. Universiteit Maastricht

,,Gebrek aan tests zorgt vermoedelijk voor een onderschatting’’, verklaart huisarts Jako Burgers, die ook woordvoerder is van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat het sterftecijfer alleen gebaseerd is op bevestigde gevallen van Covid-19. Vermoedens van corona worden hierin niet meegenomen, want dan zouden de cijfers een vertekend beeld gaan geven. Iemand kan immers ook overleden zijn aan ‘gewone’ griep.

‘Cijfers laag’

Vooral Brabantse huisartsen lopen er in hun dagelijkse praktijk tegen aan dat patiënten die thuis zijn overleden niet getest zijn. Huisarts Ellen Oonincx uit een van de grootste corona-brandhaarden, het Brabantse Uden, betoogt tegenover Zembla: ,,Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona-sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Verschillende huisartsen bevestigen aan het tv-programma dat ze bij de GGD alleen de overlijdensgevallen moeten melden van wie bewezen is, dat ze Covid-19 hebben gehad. Huisarts Eduard Graat, ook uit Uden: ,,Lang niet iedereen is getest, omdat er een terughoudend testbeleid is. Dus van alle patiënten die overlijden, staat niet altijd vast of ze Covid-19 hebben gehad. Maar we hebben wel heel sterke vermoedens als huisarts, dat deze mensen daaraan zijn overleden.”

Onderschatting

Burgers, die ook bijzonder hoogleraar Huisartsgeneeskunde is aan de Universiteit van Maastricht, vindt dat clinici moeten onderzoeken hoe groot die onderschatting is. ,,Betrouwbare registratie is van belang voor meer kennis over het beloop en de ernst van de epidemie’’, betoogt Burgers. ,,Als dat betekent dat er meer getest moet worden, sta ik daar achter.’’

Volgens de Gorinchemse huisarts Burgers, is er wel uitzicht op uitbreiding van het aantal tests in Nederland. ,,Wellicht dat het testbeleid dan wordt aangepast en we dan wel kunnen vaststellen of het corona is geweest of niet. Het zou erg fijn zijn als we daar een nauwkeuriger registratie van hebben, dan nu.’’ Huisarts Oonincx erkent dat ‘er natuurlijk pas een waterdicht bewijs is als iemand getest is en de uitslag positief is’. ,,Maar ja, wij zijn dokters. Op grond van een klinisch beeld kan ik het nu ook wel zeggen. Als iemand een dubbelzijdige longontsteking heeft, benauwd is, en een lage zuurstofverzadiging heeft, wat moet het anders zijn dan?”

‘Kwalijke zaak’

Zij krijgt bijval van huisarts Angela van Uden uit Sint-Oedenrode: ,,Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak. Juist ook omdat het RIVM gisteren zei, dat de situatie lijkt te stabiliseren. Dat baseren ze op onder meer de sterftecijfers en de ziekenhuisopnames. Maar wij huisartsen zien en behandelen dus mensen die niet in deze cijfers voorkomen. Ik ben bang dat mensen de strenge maatregelen dan weer aan hun laars gaan lappen, en denken: het valt allemaal wel mee. Maar het valt niet mee.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen