Ecoloog verplaatst handmatig vroedmeesterpad van bouwterrein in Maastricht

Print
Ecoloog verplaatst handmatig vroedmeesterpad van bouwterrein in Maastricht

Het bouwterrein aan de Hoge Fronten. Afbeelding: Juul van den Brink

Maastricht / Itteren -

Een ecoloog gaat handmatig vroedmeesterpadden en muurhagedissen weghalen uit het gebied waar in Maastricht twaalf villa’s komen. Hij verhuist ze naar natuurgebied Hoge Fronten.

Mullenders Vastgoed bouwt in het zuidelijk deel van de Hoge Fronten (circa 2,8 hectare) twaalf woningen en een ontsluitingsweg. Dit ondanks hevig verzet van het aangrenzende wijkje Ravelijn, dat de strijd bij de rechter echter verloor.

Voor de nieuwe weg moet één volkstuin wijken, twee worden er gehalveerd. De vroedmeesterpad, muurhagedis, alpenwatersalamander en mogelijk hazelworm verliezen zo 600 m2 leefgebied.

Lees ook: Raad van State veegt alle bezwaren van omwonenden tegen bouwplan Ravelijn in Maastricht van tafel

Dat moet gecompenseerd worden, is een voorwaarde van de provincie. Circa 1,2 hectare wordt groen (her)ingericht en bij natuurgebied Hoge Fronten getrokken. Daar komt ook een permanente poel. De schapenwei waar de muurhagedis is aangetroffen blijft. Ook wordt een rij met haagbeuken (houtwal) bij de Halvemaanstraat gehandhaafd als foerageergebied voor vleermuizen.

Schepnet

In de volkstuintjes heeft ecoloog Martijn Blaas drie vroedmeesterpadden gezien, buurtbewoners meldden een muurhagedis en twee alpenwatersalamanders. Blaas: „Door de nachtvorst verstoppen alle dieren zich nu goed, maar binnenkort gaan we ze vangen. De aannemer verwijdert de volkstuintjes en ik ben daar bij om ze te vangen. Dat gebeurt ouderwets met een schepnet, de blote hand of een emmer. Dan zet ik de dieren uit in de Hoge Fronten, hun hoofdgebied.”

Op het bouwterrein legt Blaas ook tapijttegels neer. „Daar schuilen de dieren onder, waardoor we ze gemakkelijker kunnen vangen.”

Lees ook: Ontwikkelaar vervangt naam van Maastrichts bouwplan Ravelijn in Hoge Fronten

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen