Elektriciteitsprijzen dalen flink door lagere aardgasprijs

Print
Elektriciteitsprijzen dalen flink door lagere aardgasprijs

Afbeelding: Getty Images/Maskot

De prijs van elektriciteit in Nederland is vorig jaar flink omlaaggegaan. Dat meldt TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Ook in andere West-Europese landen daalden de elektriciteitsprijzen hard, vooral omdat aardgas en kolen fors goedkoper werden.

De Nederlandse elektriciteitsprijzen lagen vorig jaar zo’n 22 procent lager dan een jaar daarvoor. Dat kwam in belangrijke mate doordat de aardgasprijs met meer dan een derde daalde. Kolen werden eveneens goedkoper.

Nederland produceerde vorig jaar bijna een kwart meer elektriciteit uit gas. Dat ging grotendeels ten koste van kolencentrales, die fors minder werden ingezet. Kolen verliezen steeds meer aan populariteit onder druk van de strengere milieueisen.

Zonnepanelen wekten vorig jaar 30 procent meer energie op dan een jaar eerder. Dat extra vermogen is te vergelijken met zes gascentrales. Windenergie op zee en op land groeide daarentegen nauwelijks in 2019.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen