1048 Limburgers besmet, 110 personen overleden

Print
1048 Limburgers besmet, 110 personen overleden

Afbeelding: ANP

Sittard -

Drie weken nadat de eerste coronabesmetting was opgedoken in Geleen zijn er in Limburg nu 1048 mensen positief getest op het virus. In het afgelopen etmaal kwamen er 140 bij. 110 Limburgers zijn aan corona overleden. Landelijk steeg het aantal bevestigde besmettingen met 1172 naar 8603. Het aantal overlijdens klom met 112 tot 546.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van de beide Limburgse GGD’en en het RIVM.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Opvallend verschil in leeftijd

Regionaal bezien gaat het in Zuid-Limburg om 605 positieve tests en 51 sterfgevallen. In Noord-Limburg zijn tot dusverre 59 coronadoden te betreuren en 443 mensen bevestigd besmet. Ter vergelijking: vlak over de grens in de regio Heinsberg ligt het aantal besmettingen nu op 1116. Daar zijn 28 aan corona gerelateerde overlijdens geteld. „Opvallend is het verschil in leeftijd tussen Heinsberg en Limburg bij mensen die positief zijn getest”, zo vult Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg, aan. „Bij ons ligt die leeftijd gemiddeld rond 65 jaar, in Duitsland rond 45 jaar.”

Lees ook: Hoe weet je of je het virus hebt? Antwoord op twintig vragen rondom het coronavirus

Limburg zwaar getroffen

Vergeleken met andere provincies wordt Limburg overigens zwaar getroffen door de coronacrisis. In absolute aantallen worden in Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland weliswaar de meeste besmettingen geteld, maar relatief gezien schiet Limburg omhoog. Dan blijkt dat 79 op de 100.000 inwoners hier inmiddels besmet zijn. Alleen in Brabant ligt dit getal hoger: 82. De provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel volgen op afstand met 48, 39 en 35 coronabesmettingen per 100.000 inwoners.

Niet representatief

De GGD’en het RIVM benadrukken opnieuw dat het aantal besmettingen niet langer representatief is voor de ontwikkeling van de epidemie, omdat steeds minder mensen worden getest. Dit komt met name door een gebrek aan testmateriaal.

Ziekenhuisopnames

Veelzeggender is het aantal mensen dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat steeg gisteren nationaal met 349 tot 2500. Maandag was dat nog de helft. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten dat op een ic ligt, blijft ook oplopen. Gisteren waren het dat er 813 in het hele land.

Sterftecijfers

Overigens valt er statistisch op de sterftecijfers ook wat af te dingen. Daarin worden nu nog alleen de overlijdens van eerder positief geteste patiënten meegenomen. Door het terughoudende testbeleid zijn niet alle patiënten in beeld, ook niet in bijvoorbeeld zorgcentra en hospices. „Om het plaatje completer te krijgen, gaan we de artsen ouderengeneeskunde daar vragen ons actiever te melden als iemand aan corona is overleden”, aldus Hoebe.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen