Buma Blaasmuziek Award voor Hardy Mertens

Print
Buma Blaasmuziek Award voor Hardy Mertens

Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven -

Componist en dirigent Hardy Mertens uit Kerkrade ontvangt dit jaar de Buma Blaasmuziek Award. De geboren Nieuwenhagenaar, die dit jaar zestig is geworden en veertig jaar in het vak zit, krijgt deze ‘Edison van de blaasmuziek’ voor zijn verdiensten op dit gebied.

Mertens heeft tijdens zijn loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre van 150 werken opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld wordt gespeeld. Zijn doorbraak beleefde hij tijdens het Wereld Muziek Concours van 1989 in Kerkrade toen zijn werk Zodiac, Limit for the Lion in de internationaal sterk bezette tweede divisie verplicht werk was. Dat leverde hem onder meer contacten op met orkesten in Singapore en Sardinië waar hij tot op heden regelmatig als gastdirigent actief is.

Mertens zelf reageert - op geheel eigen wijze - op zijn prijs: ,,Ik voel me zeer vereerd en zeer dankbaar, maar blijf ook met beide voetjes op de grond. Het voelt namelijk niet echt als een succes omdat ik geen offers voor deze prijs heb hoeven brengen. Hij wordt mij gegund door goedwillende mensen die zich over mij ontfermd hebben. In dit geval de mensen van het Repertoire Informatie Centrum van Musidesk in Deventer die mij hebben uitgekozen.”

Bang

Samen met zijn ereburgerschap van de Italiaanse stad Borgosatollo beschouwt Mertens deze award tot de belangrijkste prijzen in zijn loopbaan. ,, Al ben ik eerlijk gezegd altijd bang geweest voor onderscheidingen omdat ik die steeds gezien heb als ‘begin van het einde’, het geleidelijk afgeserveerd worden.”

De Buma Blaasmuziek Award, die deze keer voor de dertiende keer wordt uitgereikt, wordt elk jaar aan twee componisten toegewezen. Aan een componist van Nederlandse origine en een van buitenlandse komaf. Beide prijzen staan echter even hoog aangeschreven. De award voor buitenlandse componisten gaat dit jaar naar de Belg Bert Appermont.

Tijdens het Fanfare Repertoire Festival, dat van 27 tot en met 29 november gehouden wordt in Nunspeet, ontvangen beide mannen een kunstwerk en zullen enkele werken van hen gespeeld worden door toporkesten. In het geval van Mertens zal dat door Fanfare-orkest De Hoop uit Stellendam zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen