Testgebied Heinsberg hoopt op model voor exitstrategie

Print
Testgebied Heinsberg hoopt op model voor exitstrategie

Afbeelding: ANP

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Schinveld / Brunssum / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Echt -

Heinsberg ligt qua coronabesmettingen en -maatregelen circa twee weken voor op de meeste andere regio’s. Een groot bliksemonderzoek in de grensregio moet meer inzicht verschaffen in de ontwikkeling van de ziekte en hoe de terugkeer naar het normale leven – de exitstrategie – kan worden ingezet.

De regio Heinsberg is nog steeds koploper in Duitsland qua aantal coronabesmettingen. Vrijdagavond staat de teller op 1166 positief geteste personen en 3o sterfgevallen. Maar de autoriteiten putten ook hoop uit het aantal nieuwe besmettingen dat al circa vijf dagen stabiel is.

Omdat Heinsberg ongeveer twee weken vooruitloopt op de rest van Duitsland, hopen wetenschappers hier meer te weten te komen over de exacte verspreiding van het virus. Die nieuwe kennis willen ze toepassen bij het opstellen van een verstandige exitstrategie.

Risicofactoren

De regering van Noordrijn-Westfalen heeft vrijdag besloten tot een groot bevolkingsonderzoek onder de inwoners van de regio. De universiteit van Bonn gaat daar dit weekend al mee aan de slag. De bliksemstudie moet uitwijzen hoe corona zich vanuit een carnavalszaal in Langbroich (Gangelt) precies heeft verspreid, wie ziek is geworden en wie is gestorven en wat dus de risicofactoren zijn. Daarvoor worden ook duizend niet-geteste inwoners alsnog getest.

Ook hopen de onderzoekers antwoord te geven op de vraag wat de beste manier is om terug te keren naar de normale situatie. „We hopen dat in Heinsberg het model wordt gevonden dat voor heel Duitsland kan worden toegepast”, zegt landraad Stephan Pusch.

Optimistisch

Hij is voorzichtig optimistisch over de situatie in zijn gebied. „Misschien zijn we over de berg heen en blijkt dat de maatregelen die wij getroffen hebben de juiste zijn geweest. De stijging die we in Italië zien, verwachten we hier niet”, durft hij met een slag om de arm te zeggen.

Een viroloog uit Bonn heeft de afgelopen weken al veel monsters genomen in Heinsberg. In zijn databank zitten inmiddels tests van deurklinken, afstandsbedieningen, mobieltjes en zelfs kamerlucht. De onderzoeker vraagt zich af waarom tientallen bezoekers aan het carnavalsfeest in Gangelt corona hebben opgelopen, maar veel andere aanwezigen niet.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen