RIVM: 639 patiënten overleden aan coronavirus in Nederland, 1097 mensen in Limburg besmet

Print
RIVM: 639 patiënten overleden aan coronavirus in Nederland, 1097 mensen in Limburg besmet

Afbeelding: Getty Images/Science Photo Libra

Het coronavirus heeft inmiddels 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Limburg is zaterdag met 127 opgelopen tot nu 1097.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdagmiddag in de dagelijkse update. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, zegt het RIVM.

Inmiddels zijn er 9762 Nederlanders bij wie corona formeel is vastgesteld (was vrijdag nog 8603). De werkelijke groep besmette mensen is vermoedelijk groter, lang niet iedereen heeft heftige klachten en wordt getest op het virus. Dat moet snel veranderen, vinden experts en het kabinet.

Lees hier meer over het coronavirus

Ziekenhuis

In totaal zijn nu 2954 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis (een toename van 454). In totaal liggen 873 patiënten op de intensive care.

Maar het aantal ziekenhuisopnames lijkt ‘wat minder snel toe te nemen’, concludeert het RIVM. Eerder deze week zag RIVM-directeur Jaap van Dissel al enkele lichtpuntjes: de sociale en hygiënische voorschriften die weken geleden ingegaan zijn, zouden al enig effect sorteren. De besmettingsfactor - het gemiddeld aantal mensen dat geïnfecteerd wordt door een ander - daalt, ziet Van Dissel.

We krijgen dagelijks veel vragen over de updates die we brengen met betrekking tot het coronavirus. We hebben de meest gestelde vragen hieronder verzameld:

Waarom publiceren jullie geen cijfers over het aantal patiënten dat is genezen?

Dat is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte. Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft wordt als genezen beschouwd. Deze cijfers worden dus niet bijgehouden door het RIVM.

Waarom zit er een afwijking tussen de cijfers van het RIVM en GGD?

Het RIVM verzamelt data van de regionale GGD’s en publiceert dit in een dagelijkse update. Wij hebben regelmatig contact met de GGD Noord-Limburg en Zuid-Limburg om een actuele tussenstand te vragen. Deze cijfers lopen vaak iets voor ten opzichte van de cijfers die het RIVM dagelijks publiceert. Hierdoor kan er een tussentijds verschil ontstaan tussen de cijfers van het RIVM, de GGD en eventueel andere (Limburgse) media.

Hoe moet ik deze cijfers interpreteren?

Het aantal gemelde patiënten en overleden patiënten kan per dag verschillen om verschillende redenen. Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en mensen die in de zorg werkzaam zijn.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen