Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

Print
Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

De Vaalserberg zaterdagmiddag Afbeelding: De Limburger

/ Heerlen / Hoensbroek / Brunssum / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Maastricht / Itteren / Well -

Ondanks het dringende advies van Natuurmonumenten om drukke natuurgebieden te mijden, trokken veel dagjesmensen er nog op uit deze zonnige zaterdagmiddag. Volgens handhavers houden de meeste mensen zich wel goed aan de voorschriften om afstand te houden.

In het Heuvelland is vooral op de weg extra drukte te merken. Veel motorrijders maken met het goede weer een ritje. In de natuurgebieden wordt veel gewandeld, maar op grote afstand van elkaar. Op de Brunssummerheide is het wel een stuk rustiger dan normaal.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand
Op de Brunssummerheide bleef het rustig Foto: De Limburger

Heuvelland

Joggers, wandelaars, wielrenners: het leek bijna business as usual in het Heuvelland. Bijna, want de terrasjes waren uiteraard onbezet. Van overstelpende drukte was ook op populaire wandelparkeerplaatsen ook niet veel te merken, maar op de wegen was het nog tamelijk dringen geblazen.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand
Sint Pietersberg Foto: De Limburger

Op de Sint Pietersberg in Maastricht hebben ze al rekening gehouden met de toeloop van wandelaars: daar is deze week een matrixbord geplaatst met het voorschrift anderhalve meter afstand te houden. Daarnaast is er volop handhaving aanwezig van de gemeente Maastricht. Het is inderdaad behoorlijk druk in het natuurgebied, maar desondanks is ook hier de parkeerplaats verre van vol. Volgens de handhaving houden de mensen zich goed aan de voorschriften van afstand houden en niet met meer dan twee personen aan de wandel te gaan – tenzij je deel uitmaakt van een gezin. Vorig weekend was hier nog veel onduidelijkheid over en zag je volgens de handhavers nog veel grote wandelgroepen de natuur in gaan.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

Nationaal Park de Maasduinen

„U bent van de krant? U gaat toch niet verraden dat het hier vandaag zo druk is in het bos? Dat zou niet aardig zijn. Straks gooien ze de ketting erop en kunnen we hier niet meer wandelen. We zitten al twee weken binnen. We moeten er echt even uit.” Het is onmogelijk om aan het verzoek van deze vriendelijke dame te voldoen zonder te liegen. Want het is op deze zaterdagmiddag rond een uurtje of twee nou eenmaal erg druk op de parkeerplaats van bezoekerscentrum De Maasduinen in Well.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

Stichting het Limburgs Landschap heeft er weliswaar voor gezorgd dat de helft van de parkeerstroken bij bosbrasserie De Sluis niet bereikbaar zijn voor het verkeer, maar op het gedeelte dat wel nog toegankelijk is, rijden automobilisten, fietsers en motorrijders af en aan. Gemiddeld staat er een zeventigtal voertuigen te wachten op mensen die even uitwaaien in de natuur.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

De kentekenplaten laten zien dat ook veel Duitse gezinnen even de grens oversteken om in de bossen bij Well een frisse neus te halen. „In onze bossen mag ook nog gewandeld worden, al moeten we daar net als hier in Nederland afstand van elkaar houden”, zegt een Duitse moeder terwijl twee peuterjongetjes uit haar auto springen. „Maar we lopen met onze kinderen in eigen dorp al twee weken hetzelfde rondje. De jongens zijn echt even aan een andere omgeving toe. En dus zijn we maar hierheen gereden.”

En zo lijken veel recreanten erover te denken. Uit elke auto stappen doorgaans meer dan drie mensen en ook blijken er opvallend veel honden in al die auto’s te zitten. In het natuurgebied zelf is ook constant het geblaf van verschillende honden te horen. Ook lachende, spelende en rennende kinderen duiken overal op. Ze houden, net als de meeste volwassenen, wel allemaal netjes afstand ten opzichte van ‘vreemden’. Dat anderhalve meter afstand moet, kan ook niemand ontgaan. Een groot, geel bord dat pal naast het hoofdpad staat waar iedereen die wil wandelen en spelen overheen moet, laat geen enkele ruimte voor onduidelijkheid: ‘Houd voldoende afstand’ is ook hier het devies.

Drielandenpunt

Bij het Drielandenpunt is de boodschap begrepen. Naar buiten mag, maar niet in groepen en houd afstand. Op de Vaalserberg is het een ongewone situatie. Niet alleen de grenspaal die het Drielandenpunt markeert is een attractie, ook het met rood-wit lint omspannen hek dat de weg naar het Belgische Gemmenich blokkeert trekt veel bekijks. Het is een gewild foto-object. Een fietser uit Stein plaats zijn racefiets tegen het hek en vraagt om met zijn gsm een plaatje te maken. Vooruit, handgel zit in de tas.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand
Het Drielandenpunt

Het plakkaat op het hek waarschuwt passanten, wie oversteekt riskeert een boete. Deze beperkingen dragen natuurlijk bij aan de strijd tegen verspreiding van het coronavirus, omdat Nederland niet dezelfde strategie als België heeft gevolgd op het gebied van insluiting, staat in de paginavullende instructie. Die boodschap is aan veel buitensporters, wandelaars, hardlopers en fietsers, niet besteed. Men passeert over de landsgrenzen op het naastgelegen bospad.

Vreemde gewaarwording, zegt een Duits stel. In de speeltuin op de Vaalserberg spelen kindertjes, overigens keurig op afstand, alsof ieder gezin zijn eigen speeltoestel uitkiest. Verderop aan Belgische kant zijn de speeltuinen gesloten. Twee bevriende mountainbikers picknicken op afstand van elkaar op een bankje in Nederland. Marcel komt uit Aken, zijn vriend uit het Belgische Kelmis. Beiden formeel in overtreding. „We fietsen gewoon ons rondje door de bossen, zoals we dat altijd doen. Het is één van de weinige mogelijkheden die het drastisch ingeperkte leven wel nog biedt.” De natuur heeft hier geen harde grenzen, bospaden kronkelen over drie landen heen en weer terug. Er recreëert aardig wat volk, maar in heel kleine groepjes of gezinsverband.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

Wat opvalt zijn de motoren. Zij verstoren de aangename stilte. Einzelgänger maar ook aardig wat groepen die in een lang lint door het Heuvelland trekken.

Toch nog veel Limburgers trekken eropuit, maar iedereen houdt afstand

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →