Meer dan 52.000 coronabesmettingen in Duitsland

Print
Meer dan 52.000 coronabesmettingen in Duitsland

Afbeelding: AFP

Het aantal besmettingsgevallen in Duitsland met het coronavirus is zaterdag opgelopen tot boven de 52.000. Dat meldt persbureau DPA op basis van cijfers van de deelstaten. Het aantal doden is opgelopen tot boven de 366.

Het aan Limburg grenzende Noordrijn-Westfalen is de zwaarst getroffen regio met 12.700 besmettingsgevallen, gevolgd door Beieren met minstens 11.800 gevallen. Relatief gezien is Hamburg er het ergst aan toe met 105,1 gevallen per 100.000 inwoners. Landelijk ligt dat cijfer op 62,7.

Verscheidene Duitsers zijn ook in het buitenland bezweken aan het longvirus. Twee sterfgevallen worden gemeld vanuit Egypte, een in Cyprus en een op Kreta.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Maatregelen zeker tot 20 april

Zaterdag werd bekend dat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Duitsland zeker tot 20 april van kracht blijven.

In de strijd tegen de ziekte zijn scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccommodaties gesloten. Veel bedrijven hebben personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd.

Merkel sprak haar waardering uit voor hoe haar landgenoten omgaan met de beperkingen. „Wanneer ik vandaag de dag zie hoe bijna iedereen zijn gedrag heeft veranderd, hoe de overgrote meerderheid van u echt onnodige contacten vermijdt, juist omdat die een infectierisico met zich meedragen, kan ik u alleen maar zeggen: ‘dank u, dank u uit de grond van mijn hart.”

Steun

Duitse middenstanders klagen ondertussen wel over het uitblijven van steun van de overheid. „In deze crisis hebben niet alleen kleine ondernemingen, maar ook bedrijven met meer dan tien werknemers meteen hulp nodig”, aldus Hans Peter Wollseifer van werkgeverskoepel ZDH. Grote delen van het midden- en kleinbedrijf vallen buiten de regels en krijgen geen directe steun.

Ook de koepelorganisatie voor de reisbranche DRV is niet tevreden. „De bondsregering moet dringend met maatregelen komen voor het middenbedrijf”, aldus voorzitter Norbert Fiebig. Een groot deel van de bedrijven in zijn branche heeft tussen de 10 en 250 werknemers, en voor die groep wordt volgens hem te weinig gedaan.

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier probeert de kritiek te pareren. „We helpen met omvangrijke maatregelen het hele bedrijfsleven van klein tot groot, en de werkneemsters en werknemers met deze extreme situatie om te gaan.”

De tot nu toe overeengekomen maatregelen zijn de omvangrijkste in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus Altmaier. „Ik weet dat de hulp van de bondsregering niet het omzet- en winstverlies van het bedrijfsleven door de coronapandemie kan goedmaken. Maar we doen er alles aan om u door de crisis te helpen.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen