Dit is waarom een 16-jarige sterft aan corona en een 89-jarige het virus overleeft

Print
Dit is waarom een 16-jarige sterft aan corona en een 89-jarige het virus overleeft

Afbeelding: AD/Privéfoto

De Franse Julie was zestien en helemaal gezond, tot het coronavirus haar trof. Ondertussen overleven sommige tachtigers en zelfs enkele negentigers het virus wel. Waarom sterft een 16-jarige aan corona en overleeft een 89-jarige? Bruce Poppe, professor Menselijke Genetica aan de UGent, verklaart.

De Franse Julie was zestien en helemaal gezond, tot het coronavirus haar trof: de tiener overleefde het niet. De Britse Cloë was eenentwintig en even gezond als Julie, toch stierf ook zij aan corona. Brusselaar Giancarlo was veertig en bijzonder sportief: ook hij bezweek aan corona.

Het virus blijkt, in tegenstelling tot de aanvankelijke aanname dat het enkel levensbedreigend was voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid, onverbiddelijk voor alle leeftijdsgroepen. En tegelijk: volgens steekproeven in het UZ Brussel zou inmiddels tien procent van de bevolking besmet zijn.

Lees ook: Julie (16) is jongste slachtoffer corona in Frankrijk: ‘Het begon met een hoestje’

Dat betekent dus dat er àndere redenen zijn dan alleen maar leeftijd en onderliggende aandoeningen waarom sommige mensen zwaar ziek worden en zelfs sterven en anderen er met een kuchje en een koortsige nacht vanaf komen.

Immuunsysteem overreageert

,,We weten nog veel te weinig over het virus om precies te weten waarom de ene ziek wordt en de andere niet. Maar het is gelijkwaardig met wat we bij andere infecties zien: het antwoord van het immuunsysteem kan van patiënt tot patiënt sterk verschillen en bepaalt op die manier het verloop van de ziekte. Soms kan het immuunsysteem zelfs overreageren: ook dat kan bijzonder schadelijk en zelfs levensbedreigend zijn”, zegt professor Bruce Poppe. Hij is hoofddocent Menselijke Genetica aan de UGent en coördinator van het multidisciplinair team dat zich in het UZ Gent over zeldzame ziekten buigt.

Poppe verwijst naar de Ramp van Lübeck. In 1930 kregen 251 pasgeboren baby’s in het ziekenhuis een vaccin tegen tuberculose, maar het vaccin was besmet met echte tuberculosebacteriën: 77 kinderen stierven, 127 werden ziek en genazen, maar 47 van hen kregen helemaal geen symptomen.

,,Dat leerde ons dat mensen allemaal anders kunnen reageren op een infectie. Dat stelden onderzoekers later ook vast bij HIV: sommige mensen waren vatbaar, terwijl anderen quasi resistent waren. Een virus als HIV gebruikt eiwitten van de gastheer om in cellen binnen te dringen. Het is gebleken bij HIV dat bij mensen die minder makkelijk besmettelijk werden een bepaald eiwit minder aanwezig was.”

Vatbaarheid vaststellen

Op termijn zou het dus mogelijk moeten zijn om in een genetisch profiel de vatbaarheid voor het coronavirus vast te stellen, meent professor Poppe. ,,Nu is het moeilijk om de evolutie van een besmette patiënt vast te stellen. Wie zal weinig klachten ondervinden? Wie zou op intensive care kunnen terecht komen? Genetisch onderzoek zou hierin inzicht kunnen bieden. Maar zover zijn we dus nog niet, voor alle duidelijkheid.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen