Voetbal uit Wit-Rusland staat plotseling in de etalage

Print
Voetbal uit Wit-Rusland staat plotseling in de etalage

Voetbal in Wit-Rusland tijdens de coronacrisis: FC Slutsk tegen Slavia Mazyr. Afbeelding: Natalia Fedosenko/TASS

De Wit-Russische voetbalcompetitie wint aan populariteit, nu er nergens anders in Europa meer gevoetbald wordt. De nationale bond van het land heeft afgelopen week nieuwe tv-contracten met tien buitenlandse firma’s gesloten, waaronder in Rusland, India en Israël.

In Wit-Rusland staat dit weekeinde de tweede speelronde op het programma. President Aleksandr Loekasjenko ziet geen enkele reden om niet te voetballen. „Drink veel wodka, ga naar de sauna en werk hard”, hield hij zijn landgenoten voor. „Je kan beter staand leven dan op je knieën sterven.”

BATE Borisov en Dinamo Minsk, de twee beste voetbalclubs uit Wit-Rusland, hebben de afgelopen dagen veel meer volgers op sociale media gekregen. „Wij hopen dat alle aandacht onze spelers motiveert om nog beter te voetballen”, zegt een woordvoerder van Dinamo Minsk. „Ze staan nu in de etalage.”

Niveau

In Oekraïne werden er al voor de coronacrisis voetbalduels uit Wit-Rusland uitgezonden op televisie. „Dat komt omdat er veel spelers uit Oekraïne daar voetballen”, verklaart directeur Viktor Samoilenko van Sport 1, het kanaal dat de wedstrijden brengt. „Pas nu wordt er veel naar gekeken en zien we dat het niveau best hoog ligt. Dat wisten we niet.”

In Wit-Rusland, een land met zo’n 9,5 miljoen inwoners, zijn zover bekend ruim 90 mensen met het coronavirus besmet.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #31. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen