Eerste oplossing voor tekort coronatesten komt wellicht uit Landgraaf

© © Getty Images

BIOplastics in Landgraaf heeft aangekondigd op korte termijn op de markt te komen met een alternatief voor de processing cartridges van Roche. Deze processing cartridges worden gebruikt om het coronavirus open te breken, voordat de uiteindelijke DNA-test kan worden uitgevoerd.

Het bedrijf laat weten dat het Zwitserse farmaceutische concern Roche slechts aan circa 30% van de behoefte van de Nederlandse laboratoria die coronatests uivoeren kan voldoen. Laboratoria in Nederland zijn voor het uitvoeren van deze testen grotendeels afhankelijk van apparatuur en materialen van Roche. De testcapaciteit in Nederland is hierdoor sterk beperkt.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid Directeur Tom Hendrikx geeft aan dat BIOplastics hiermee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen om bij te dragen aan het bestrijden van het coronavirus. “We werden een aantal weken geleden gevraagd door MUMC+ of we een alternatief konden bieden voor de cartrigdge van Roche. Hiermee zijn we aan de slag gegaan en naar verwachting zullen de processing cartridges, na zeven weken intensieve inspanning, eind april beschikbaar zijn. Normaal gesproken duurt zo’n traject drie tot vier maanden. Vanaf dat moment kan de testcapaciteit van de laboratoria significant worden opgeschroefd.”

BIOplastics BV is gespecialiseerd in de productie van consumables voor DNA-testen en is al meer dan 20 jaar leverancier aan verschillende fabrikanten van in vitro diagnostica (onder meer Covid-19) wereldwijd.

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg