Amsterdam

ABN AMRO en ING onderuit op rood Damrak

Print
ABN AMRO en ING onderuit op rood Damrak

Afbeelding: ANP

De aandelen van de banken ABN AMRO en ING gingen maandag hard onderuit op het Damrak.

De bankensector stond onder druk na de oproep van de Europese Centrale Bank (ECB) om voorlopig geen dividend meer uit te keren. Ook de Europese beurzen zakten na een afwachtend begin in het rood. Beleggers bleven voorzichtig door de coronapandemie, die veel bedrijven heeft stilgelegd.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2 procent lager op 455,85 punten. De MidKap daalde 2,4 procent tot 628,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 2,4 procent.

Lees ook: ABN AMRO rekent op kwartaalverlies en stelt dividendbetaling uit

ABN AMRO en ING waren de grootste verliezers in de AEX met minnen van 9,8 en 8,7 procent. De beide banken keren volgens de richtlijnen van de ECB tot 1 oktober geen dividend meer uit. ABN AMRO liet daarnaast weten het eerste kwartaal met verlies te zullen afsluiten en geen eigen aandelen meer in te kopen. De Belgische bank KBC (min 9 procent) en de Italiaanse bank UniCredit (min 4 procent) behoorden ook tot de groep banken die het dividend schrappen.

Telecomconcern KPN ging aan kop in de AEX met een plus van 1 procent. ASML won 0,2 procent. Volgens de chipmachinefabrikant zijn er door de virusuitbraak verstoringen bij verschepingen en in de toeleveringsketen. Dat heeft gevolgen voor de omzet in het eerste kwartaal. Het bedrijf verwacht echter dat de inkomsten opschuiven naar later dit jaar. Ook koopt ASML geen eigen aandelen meer in.

Heineken verloor 2 procent. De bierbrouwer scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van het bedrijf een halve maand huur kwijt. Olie- en gasconcern Shell kampte met de sterk gedaalde olieprijzen en verloor 3,8 procent.

In Frankfurt won TUI ruim 1 procent. De reisorganisatie heeft in Duitsland een staatslening ontvangen om de crisis te doorstaan. TUI heeft de lening van 1,8 miljard euro nodig omdat het vrijwel geen omzet meer draait. EasyJet zakte 4 procent in Londen. De prijsvechter staakt per direct al zijn vluchten vanwege de reisbeperkingen en de lockdowns in veel Europese landen.

De euro was 1,1066 dollar waard, tegen 1,1070 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,8 procent tot 20,48 dollar. Brentolie kostte 6,7 procent minder op 23,26 dollar per vat.

.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen