Schutterij Doenrade komt met bijzonder hulpinitiatief

Print
Schutterij Doenrade komt met bijzonder hulpinitiatief

Niels Meijers (rechts) bezorgt boodschappen in Doenrade. Afbeelding: Françoise Petersen

Doenrade -

In deze duistere tijden zijn er ook lichtpuntjes te bespeuren. Zoals het burgerinitiatief dat schutterij St. Michaël in Doenrade is opgestart.

Niels Meijers (51), sinds 2010 voorzitter: „Onder de naam ‘Doenrade helpt elkaar’ zijn we een burgerinitiatief gestart, waarbij we hulpvragers en hulpaanbieders aan elkaar koppelen. De voornaamste aanleiding is de coronacrisis, waardoor ook onze schuttersactiviteiten voorlopig niet doorgaan. In plaats daarvan wilden we iets anders doen. Omdat ons ledenaantal daalde, dachten we al langer na over een bredere maatschappelijke rol in Doenrade. Dit is nu een goed moment. Ik vind het belangrijk dat het slaagt, we doen het allemaal samen.”

Hulp-app

De schutterij regelde een bankpasje met beperkte daglimiet voor boodschappen. Ook is er een speciaal telefoonnummer en mailadres zodat iedereen kan reageren. Om beurten heeft iemand van de vereniging bereikbaarheidsdienst. Via een hulp-app kunnen hulpvragers en -bieders zich ook melden. „Er wordt al veel gebruik van gemaakt. Uiteraard houdt iedereen zich aan de regels van de overheid en het RIVM”, vertelt Meijers. Voorbeelden van hulp zijn boodschappen doen, iets ophalen, de hond uitlaten, tuintje onderhouden of afval wegbrengen.

Informatiecircuit

Het unieke is dat er een gesloten en gescheiden informatiecircuit is. De schutterij is tussenpersoon, de nummers en namen van hulpvragers en hulpbieders zijn alleen daar bekend. „De privacy is gewaarborgd en de drempel is laag”, vindt Meijers. Zijn masteropleiding bestuurskunde inspireerde ook, waar de centrale onderzoeksvraag is: ‘Wat zijn de belangrijkste factoren bij een burgerinitiatief voor de samenredzaamheid in een dorp?’ „Dat zijn toch vertrouwen, draagvlak en coördinatie. Vragen om hulp is lastig, want je weet niet van wie je hulp krijgt. Omdat wij als vereniging veel mensen kennen, is de sociale controle groot. Als iemand belt voor hulp, gaan we kijken wie er bij past”, legt Niels Meijers uit.

In zijn mening over soortgelijke initiatieven waarbij hulpbieders- of vragers posters met hun telefoonnummer voor hun raam hangen, is hij stellig: „Ik zou mijn nummer er niet op zetten, je weet niet wie erlangs loopt. Bovendien, een hulpvrager zit meestal thuis.”

Bescherming

Met de zoektocht naar een bredere rol in Doenrade keert de schutterij weer terug bij haar oorspronkelijke functie, de bescherming van inwoners. De reacties in het ruim duizend inwoners tellende dorp zijn positief. „Hoewel wij het voortouw namen, hopen we dat nog meer verenigingen en inwoners ons voorbeeld volgen, ook na de coronacrisis.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen