Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Print
Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat. Dat oordeelde het hof van discipline maandag. Tegen deze beslissing is nu geen beroep mogelijk. Over ten minste een jaar zou de voormalige advocaat wel weer een nieuwe poging kunnen wagen, maar hij heeft al laten weten dat niet te doen.

Moszkowicz werd in 2013 geschrapt van het tableau. Sinds begin vorig jaar probeerde hij terug te keren in zijn oude vak. De Orde van Advocaten wees zijn verzoek in eerste instantie af. Tegen deze beslissing is de gewezen raadsman in beroep gegaan. Het hof van discipline - waarin rechters en advocaten zitting hebben - heeft nu ook het beklag van Moszkowicz afgewezen.

„Het hof vindt dat mr. Moszkowicz niet op overtuigende wijze heeft laten zien dat hij zijn gedrag blijvend heeft veranderd en hij heeft daar geen overtuigende waarborgen voor gegeven.” Het hof acht nieuwe schendingen van de beroepsregels daarom niet uitgesloten.

Lees ook: ‘De beul van Bram Moszkowicz’ gunt hem best een nieuwe kans

De telg uit de beroemde advocatenfamilie werd in 1985 beëdigd. In de jaren die volgden, ontving hij meerdere waarschuwingen en berispingen. Hij werd geschrapt omdat hij onder meer grote contante bedragen had aangenomen en cliënten onvoldoende had bijgestaan.

Moszkowicz ging failliet, maar zijn financiën zijn nu weer helemaal op orde, vertelde hij het hof begin dit jaar. Echter, „het hof rekent mr. Moszkowicz aan dat hij niet uit eigen beweging transparant is geweest over zijn financiële situatie. Vooral, omdat schending van regels op het gebied van de financiële integriteit een van de belangrijkste redenen was om hem in 2013 te schrappen als advocaat.”

‘Tweede kans wordt mij niet vergund’

Moszkowicz werkt nu als adviseur bij Hoogervorst Strafadvocatuur in Hilversum, het kantoor van zijn partner. Hij wilde hier aan de slag als advocaat, maar dat gaat niet meer. Het voelt alsof hij levenslang heeft gekregen, liet hij maandag weten. „Ik zal mij nu beraden op mijn toekomst en mijn aandacht en energie op iets anders richten.”

Bij de inhoudelijke behandeling om terug te keren als advocaat zei hij - mede gezien zijn leeftijd - dat er nog weinig kansen voor hem openliggen. „Het recente verleden heeft geleerd dat ik niet overal aan de bak kan komen. Ik wil gewoon mijn boterham verdienen.” Naar zijn zeggen was hij er helemaal klaar voor om terug te keren in zijn oude vak, waarvoor hij zoveel passie koestert. „Het is mij duidelijk, dat een tweede kans mij niet wordt vergund. Dat betekent, dat ik geen toga meer zal dragen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu