Niek Hogenboom uit Sweikhuizen van het Vattenfall Solar Team staat voor driedubbele hindernis

Print
Niek Hogenboom uit Sweikhuizen van het Vattenfall Solar Team staat voor driedubbele hindernis

Niek Hogenboom. Afbeelding: Vattenfall Solar Team / Hans Peter van Velthoven

Sweikhuizen -

Ook de zonneracers van het Vattenfall Solar Team ondervinden grote problemen door het coronavirus. Deelname aan de race in Amerika, later dit jaar, is allerminst zeker. Teamleider van het Delftse studententeam is de uit Sweikhuizen afkomstige Niek Hogenboom (22).

„We hebben te maken met een drietrapsprobleem en elke stap moet goed gaan om zelfs maar aan de start te verschijnen”, verzucht teamleider Niek Hogenboom. „Jammer genoeg hebben we vrijwel niets in eigen hand.” Op dit moment is het team bezig met het bouwen van de auto en het zonnepaneel. Om verspreiding van het virus te voorkomen werken niet meer dan twee mensen tegelijkertijd aan de auto. Ook het solderen van het zonnepaneel gaat een stuk trager nu er niet meer dan twee mensen tegelijkertijd in de werkplaats aanwezig zijn. „Volgens planning moet de auto eind april gereed zijn, maar het zal nog een flinke klus worden om dat te halen”, denkt Hogenboom.

Reisverbod

Als het al lukt om de auto op tijd af te krijgen, dan wacht een tweede probleem: het transport naar Amerika. De studenten uit Delft kregen het transport van de auto aanvankelijk aangeboden door een luchtvaartmaatschappij. Dat aanbod is ingetrokken nu vliegtuigen wereldwijd aan de grond blijven en luchtvaartmaatschappijen in financiële problemen komen. Bovendien is niet duidelijk of de teamleden zelf wel naar Amerika kunnen reizen, nu de grenzen er voor Europeanen op slot zijn gegaan.

Gezondheid

Het derde en laatste probleem is er de race zelf. De organisatie heeft laten weten alles in het werk te stellen om de race door te laten gaan. Wereldwijd worden grootschalige evenementen verzet of afgezegd en het is dan ook niet te voorspellen of dit evenement nog wel zal doorgaan. Daarnaast trok de universiteit van Michigan, een van de belangrijkste zonneraceteams uit Amerika, zich onlangs terug uit de race. „Het belangrijkste blijft de gezondheid en het welzijn van het team én de samenleving, maar we hopen nog steeds dat we straks kunnen racen in Amerika”, besluit Hoogenboom.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen