Coronaplan Red Bull om Verstappen te besmetten is ‘spelen met mensenlevens’

Print
Coronaplan Red Bull om Verstappen te besmetten is ‘spelen met mensenlevens’

Max Verstappen en Helmut Marko. Afbeelding: AFP

Maastricht / Itteren -

Het plan van Helmut Marko om zijn Formule 1-piloten te laten infecteren met het coronavirus is levensgevaarlijk, stelt biochemicus Douwe de Boer. ,,Het coronavirus is onvoorspelbaarder dan een gewoon griepje. Dan speel je met mensenlevens.”

Volgens de Maastrichtse wetenschapper is het laten besmetten een groot risico. ,,Ik snap de gedachtegang van Marko, adviseur van Red Bull Racing, wel: hij wil immuniteit voor zijn rijders. De overheid heeft het over groepsimmuniteit, dat is ergens vergelijkbaar, behalve dat Marko alleen aan zijn rijders denkt. Maar het coronavirus is onvoorspelbaarder dan een gewoon griepje: we zien dat ook gezonde, jonge mensen ernstig ziek kunnen worden en zelfs kunnen overlijden.”

Lees ook: Red Bull overwoog coureurs te laten besmetten met corona: ‘Dat werd niet positief ontvangen’

Volgens De Boer, werkzaam aan de Universiteit Maastricht, is bewust laten besmetten is heel ‘tricky’. „Dan speel je met mensenlevens. Dit is onderdeel van een medisch-ethische discussie en volgens mij moet een teambaas niet de gezondheid van zijn werknemer op het spel willen zetten.” De Boer is momenteel betrokken bij de zuurstof- en orgaanfunctiemetingen van coronapatiënten in het Maastrichtse ziekenhuis.

Marko baarde zondagavond opzien op de Oostenrijkse tv met zijn uitspraken. „Het was slechts in kleine kring besproken”, legde hij uit. „Het zou een kamp worden waar we mentaal en fysiek de tijd konden overbruggen. Dan zou het ideaal zijn, want dit zijn erg jonge, sterke, gezonde mannen die dan goed voorbereid zouden zijn op het WK.” Het idee hield niet lang stand. „Laten we het erop houden dat het niet echt positief ontvangen werd”, aldus de 76-jarige Marko, die eerder al liet weten dat Verstappen bang is om het virus te krijgen.

Lees ook: Topman Red Bull wilde ondanks corona gewoon racen