Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren

Print
Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren

Bij museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh is daarbij geroofd. Het doek was in bruikleen van het Groninger Museum.

De inbraak in het museum aan de Oude Drift vond om 3.15 uur plaats. Het museum, dat momenteel gesloten is in verband met het coronavirus, herbergt onder meer de tentoonstelling Spiegel van de ziel, met werken van onder anderen Jan Toorop, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan.

Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Vincent van Gogh Foto: Groninger Museum

Geschokt en ongelooflijk pissig

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: ,,Geschokt en ongelooflijk pissig dat dit is gebeurd. Een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste schilders ontvreemd, onttrokken aan de gemeenschap. Van Gogh was in 1883 en 1884 bij zijn ouders in Nuenen, waar zijn vader dominee was, en waar hij de pastorietuin, waar hij rust en inspiratie vond, op een prachtige manier schilderde. Heel erg voor het Groninger Museum, voor ons als Singer, maar vooral voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden en gedeeld te worden, door ons. Dit moet zo snel mogelijk terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.”

Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren
Voorbijgangers zien de nooddeur van Singer Laren. De glazen deur was verbrijzeld bij de roof. Foto: AP

Algemeen directeur Evert van Os van Singer Laren zegt dat de beveiliging ‘geheel volgens protocol’ is verlopen. ,,Dit protocol is goed afgestemd met onze verzekeringsexperts. Uiteraard kunnen we hier iets van leren.”

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden. Vanaf buiten is te zien dat de glazen voordeur is verbrijzeld. Inmiddels is er een nooddeur geplaatst.

Eerder grote kunstroof

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William en Anna Singer en bevat, naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier. De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

In januari 2007 was er in Singer Laren een grote kunstroof. Toen werden uit de museumtuin zeven beelden gestolen, waaronder een afgietsel van het beeld De Denker van de Franse kunstenaar Auguste Rodin. Dat werd later zwaar verminkt teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen