Duitse brandweercommandant hangt per ongeluk op als Merkel belt

Print
Duitse brandweercommandant hangt per ongeluk op als Merkel belt

André Muswieck van de vrijwillige brandweer op het eiland Rügen in Merkels eigen kiesdistrict. Afbeelding: Brandweer

Een brandweercommandant in Mecklenburg-Vorpommern, de deelstaat in het noordoosten van Duitsland, heeft zich onsterfelijk gemaakt met zijn reactie op een telefoontje van bondskanselier Angela Merkel. Zij wilde hem prijzen voor de vrijwillige ‘opsluiting’ van zijn korps in de kazerne om coronavrij inzetbaar te blijven, maar André Muswieck dacht dat hij te maken had met een grappenmaakster en verbrak de verbinding.

Lees hier alles over het coronavirus.

‘Daar trap ik mooi niet in’, redeneerde de brandweercommandant vorige week maandag omstreeks 19.00 uur toen hij de telefoon opnam en een vrouwenstem hoorde zeggen ‘met Angela Merkel’. Muswieck moest naar eigen zeggen meteen denken aan een bekende radiopresentator van de NDR die al jaren mensen via de telefoon bij de neus neemt.

,,Ik wilde niet het lachertje zijn in het programma van Leif Tenneman en liet kort maar beleefd weten dat ik geen tijd had voor zulke grappen’’, zegt Muswieck terugblikkend in de Nordkurier. Tot zijn verbazing ging de telefoon even later opnieuw over. ,,Iemand van de persafdeling van de Bondskanselarij vertelde me dat Angela Merkel wilde weten hoe het met ons ging en dat ze binnen een paar minuten opnieuw zou bellen.’’

Respect

De brandweercommandant verzamelde zijn collega’s en zette de telefoon op speaker toen hij Merkel even later aan de lijn had. ,,De kanselier vertelde dat ze in de Ostseezeitung had gelezen over onze vrijwillig afzondering van twee weken in de kazerne - nadat we allemaal negatief waren getest op het coronavirus - en zei dat ze daar veel respect voor had. Daarna begon ze over haar eigen quarantaine (nadat haar lijfarts positief was getest, red) en vertelde dat haar eerste test gelukkig ook negatief was.’’

Muswieck is commandant van de vrijwillige brandweer op Rügen, het grootste eiland van Duitsland. Het korps is onmisbaar bij brandbestrijding en reddingsacties op het in de Oostzee gelegen eiland. Dat maakt deel uit van het kiesdistrict Vorpommern-Rügen-Vorpommern-Greifswald met zo’n 241.000 stemgerechtigden. Angela Merkel is sinds 1990 de afgevaardigde voor het district.

André Muswieck en zijn collega’s werden afgelopen weekend afgelost door een nieuwe, coronavrije ploeg. Die gaat ook weer twee weken in afzondering. ,,Vier kameraden uit de eerste shift zijn in de kazerne gebleven. het leek hen een goed idee hun verblijf te verlengen tot Pasen’’, aldus de brandweercommandant.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger