De Belgische grens over? In deze vijf gevallen mag dat nog

Bewaakte grenscontrole bij de grensovergang tussen Wolder (Maastricht) en het Belgische Vroenhoven.

Bewaakte grenscontrole bij de grensovergang tussen Wolder (Maastricht) en het Belgische Vroenhoven. © Harry Heuts

De coronamaatregelen in België zijn strikt: blijf in je kot, alleen naar buiten voor essentiële verplaatsingen zoals boodschappen doen, een ommetje maken mag wel. Toepassing van de regels roept geregeld nog vragen op en leidt tot ergernis aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens.

Claire van Dyck

Na je werk in Nederland boodschappen doen voordat je terugrijdt naar huis in België?

Verboden.

Een ommetje maken en daarbij even de landsgrens passeren?

Verboden.

Als kind van gescheiden ouders je ouder aan de andere kant van de grens bezoeken?

Dat mag met bewijs van co-ouderschap, maar ben je meerderjarig dan heb je pech. In principe. „Tja, hoe ga ik dat zeggen. Je kunt ze ook niet te lang scheiden, als het juist over de grens is, moet het kunnen. Het gaat vooral om de afstand van de verplaatsing”, zegt eerste inspecteur van de politie in Voeren, Patrick Stijnen.

Lees ook: Controles aan de grens met België: ‘Iedereen kan beter in kot blijven’

En daar komt het dan toch aan op persoonlijke interpretatie en coulance van politiemensen die bepalen of ‘de coronawetgeving’ een verplaatsing toestaat. Sid, die bij zijn moeder in Maastricht woont, trof een iets striktere collega van inspecteur Stijnen aan de grensovergang bij Vroenhoven. Vader bezoeken, co-ouderschap? „Je zit in de auto, dus ik mag veronderstellen dat je meerderjarig bent, dan komt de regel te vervallen, luidde de boodschap. Rechtsomkeer.

Belgische grens over? In vijf gevallen toegestaan

In België geldt een lockdown. Alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Alleen in de volgende vijf gevallen is het toegestaan om de grenzen te overschrijden:

– Woon-werkverkeer. (Met een werkgeversverklaring toegestaan. Mensen met vitale beroepen kunnen een vignet krijgen, zodat ze sneller de controles aan de grens kunnen passeren.)

– Voortzetting medische zorg.

– Het verlenen van bijstand of zorg aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbaar persoon.

– Co-ouderschap (minderjarige kinderen).

– Zorg voor dieren.

Sluiproute

Sid begrijpt de maatregelen in deze crisistijd wel, en als het niet anders is, zal hij zich „voor groter goed” moeten onthouden van bezoekjes. Maar zolang er een sluiproute is, gebruikt hij die. Aanvankelijk wandelde hij op de gesloten toegangsweg langs de betonblokken Kanne binnen, inmiddels moet hij eroverheen klimmen, vertelt hij. Er zijn dranghekken langs geplaatst met prikkeldraad, omdat meer mensen eromheen liepen of fietsten. „Voor mijzelf vind ik het wel te rechtvaardigen dat ik nog naar pap ga, het is zo dicht bij de grens. Het doet hem goed, het doet mij goed en ik doe boodschappen voor hem.”

Het besef dat het coronavirus om zich heen grijpt en afgeremd dient te worden, is er wel, maar de toepassing van de regels leidt nog wel eens tot ergernis, vooral onder grensarbeiders. De politie in Voeren meldt dat afgelopen week 3431 voertuigen zijn gecontroleerd. 149 bestuurders zijn teruggestuurd naar Nederland, 215 naar België. Er zijn 7 boetes uitgedeeld van 250 euro.

Boetes

Een inwoner van Voeren kreeg een boete nadat boodschappen in de auto werden ontdekt. Te goeder trouw de boodschappen gedaan na het werk in Nederland. Dat mag dus niet, tot verbazing en verbijstering van de bestuurder in kwestie en velen die hetzelfde doen. De politie heeft de regels nog maar eens op Facebook geplaatst, en burgemeester Joris Gaens voelde zich geroepen de regels wanneer de grens mag worden gepasseerd toe te lichten bij de plaatselijke omroep. ‘Boodschappen doen in het buitenland is geen essentiële reis naar het buitenland en kan ook niet in combinatie met een eventuele verplaatsing in het buitenland die wel is toegestaan’, staat er met rode uitroeptekens.

„Dus na een hele lange dag werken in het ziekenhuis in Maastricht mogen we op de terugweg geen boodschap doen en moeten we met de fiets doorrijden naar Visé, Aubel of weet ik veel waar? En gaan jullie dan mijn fietstas controleren of er misschien een pak yoghurt in zit? Echt van de zotte”, reageert een ziekenhuismedewerker op Facebook. Ze moet ook al een stevig stuk omfietsen omdat de kleine grenswegen zijn versperd en passeren langs het dranghek een stevige boete kan opleveren. Alleen bij de Planck en Withuis is de Voerstreek toegankelijk, met grenscontrole.

Bizar

Waar zijn het maatwerk en het gezond verstand, vragen grensarbeiders zich af. De praktische toepassing van de regels leidt in enkele gevallen tot bizarre situaties. Je mag de grens over om als mantelzorger bijvoorbeeld boodschappen te doen voor je ouders in Nederland. Maar als je dan tegelijkertijd ook boodschappen voor jezelf doet en die mee naar huis neemt, ben je in overtreding. Terwijl het uitgangspunt zo weinig mogelijk verplaatsingen is, wordt de Belgische grensarbeider gedwongen tot een extra uitstapje naar een supermarkt kilometers verderop, met een nieuw besmettingsgevaar. „Ik snap de logica wel, maar dit is wetgeving”, zegt inspecteur Stijnen. Ook een Nederlandse collega vragen voorraad mee te nemen naar het werk mag niet. „Het is zelfs niet toegestaan een collega naar de winkel te laten gaan, omdat je dit zelf ook kan”, kreeg Michiel bij de grens te horen.

Lees ook: Grensondernemers vrezen financiële problemen: ‘Ik pis nu naast de pot’

Grote verschillen

De verschillen aan weerszijden van de grens zijn groot. De bewegingsvrijheid in Nederland is veel ruimer. Gemotoriseerd op weg naar je lief? Binnen Nederland geen probleem, in België verboden, want geen essentiële verplaatsing. Wandelen, joggen en fietsen mag er wel, skaten niet. Regelmatig stopt de Belgische politie vooral Nederlandse wandelaars en fietsers. De grens over wandelen mag evenmin. In België mag een ommetje enkel in de eigen omgeving. Het verschil is duidelijk te zien op het Drielandenpunt in Vaals. De parkeerplaats aan Belgische kant is leeg, aan Nederlandse kant staan auto’s van wandelaars geparkeerd en trekken colonnes motorrijders voorbij.

De eerste dagen heeft de politie de mensen vaak vermanend moeten toespreken, nu komt dat weinig meer voor, het spreekt zich rond, zegt Stijnen. Het is even wennen, maar het onbegrip wordt allengs minder. „En het valt goed mee met foetelen.”