CORONACRISIS

Kabinet wil coronamaatregelen met een maand verlengen

Print
Kabinet wil coronamaatregelen met een maand verlengen

Medewerkers van Visser print & sign tijdens de productie van corona waarschuwings materialen. Afbeelding: ANP

Scholen blijven dicht en uit eten gaan zit er nog niet in. Het kabinet verlengt na 6 april met waarschijnlijk enkele weken de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De gehoopte ‘afvlakking’ laat langer op zich wachten.

Nederland moet langer op de tanden bijten. Hoe lang maakt het kabinet dinsdagavond tijdens een persconferentie bekend. En zelfs na die nieuwe datum is onduidelijk of daarna het normale leven wel weer langzaam kan worden opgepakt. Ingewijden houden er rekening mee dat daarna nog een extra verlenging nodig zal blijken.

Lees hier meer over het coronavirus

Geen onduidelijkheid meer

Volgens bronnen rond het kabinet worden alle maatregelen die golden tot 6 april verlengd naar één nieuwe datum die geldt voor alle sectoren, onderwijs, horeca en cultuur, sportclubs en ‘contactberoepen’ zoals de kapper. Ingewijden zeggen dat het kabinet niet zal kiezen voor verschillende data – bijvoorbeeld: horeca eerder open dan de scholen, of andersom. Dat zou onduidelijkheid scheppen.

Het RIVM maakte maandag bekend dat er 93 gemelde sterfgevallen door het coronavirus zijn bijgekomen; in totaal zijn er 864 mensen gestorven aan de ziekte. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt nog altijd toe, al zet de ‘afnemende trend’ in voormalig epicentrum Noord-Brabant door. Daarentegen stijgt het aantal opgenomen coronapatiënten in Zuid- en Noord-Holland, Gelderland en Limburg.

Lees ook: Meer ziekenhuisopnames in Limburg dan elders

Echte afvlakking of niet

Het RIVM houdt vol dat de cijfers minder snel stijgen dan zonder de genomen maatregelen het geval zou zijn. De komende week moet duidelijk worden of het instituut kan spreken van een échte afvlakking. In de onderliggende data van het RIVM lijkt die al wel zichtbaar. Uit de diagrammen blijkt dat het aantal coronagevallen, het aantal opnames en het aantal sterfgevallen sinds zondag licht dalen. Al kunnen die cijfers een vertekend beeld geven, omdat meldingen soms vertraagd worden doorgegeven aan het RIVM en dus nog kunnen oplopen.

Op de ic-afdelingen van ziekenhuizen blijft de druk onverminderd groot. Zeker 1050 bedden zijn bezet door coronapatiënten, terwijl de capaciteit voor hen 1100 is. De ziekenhuizen werken nu met man en macht om de totale capaciteit op te rekken naar 2000 plekken.

Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen