Brussel vraagt lidstaten seizoensarbeiders toe te laten

Print
Brussel vraagt lidstaten seizoensarbeiders toe te laten

Afbeelding: ANP

Seizoensarbeiders moeten, ondanks gesloten grenzen van een aantal EU-landen vanwege het coronavirus, kunnen komen werken in de land- en tuinbouw in andere lidstaten.

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus.

„We hebben mensen nodig die planten en oogsten”, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze vraagt de lidstaten snelle procedures in te voeren zodat bijvoorbeeld aspergestekers en aardbeienplukkers zonder vertragingen de grens over kunnen.

„We moeten zorgen dat we genoeg seizoensarbeiders hebben in de landbouwsector.” Tuinbouwbedrijven in Nederland draaien op seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen, Roemenië en Hongarije. Er wordt door de coronamaatregelen gevreesd voor een tekort aan handen.

Twee weken geleden vaardigde de commissie al richtlijnen uit over de toelating van grensarbeiders in essentiële sectoren zoals de gezondheidszorg, voedingsindustrie, de zorg voor kinderen of ouderen, en kernpersoneel van nutsbedrijven en overheidsdiensten.

Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen