Crisis in meerdere opzichten bij amateurvoetbalclubs

Print
Crisis in meerdere opzichten bij amateurvoetbalclubs

Ook bij Sparta ’18, hier op archiefbeeld, is alles dicht. Afbeelding: laurens eggen

Sevenum / Leunen -

En toen was het stil. Niet alleen in stadions, maar ook op sportparken. De coronacrisis treft niet enkel de profclubs, maar heeft ook op lokaal niveau bij de amateurclubs zijn impact. De kantineomzet blijft achterwege en activiteiten worden massaal geschrapt.

Het hadden zo’n mooie maanden kunnen zijn voor Sparta ’18. Het eerste elftal lag op titelkoers en de voorjaarsmaanden staan, net zoals bij de meeste amateurverenigingen, doorgaans in het teken van veel activiteiten. Plots is alles anders geworden. De meest voor de hand liggende vraag is wat de crisis in financieel opzicht doet met de club uit Sevenum. „Wij zijn financieel gezond, maar dit gaat zeker impact hebben”, vertelt voorzitter Roy Hermans. „Normaal hebben we tien maanden per jaar om inkomsten te genereren (de zomervakantie uitgezonderd, red.), iedere maand die we missen kost ons zo’n tien procent van de jaaromzet. Naast het missen van de kantineomzet lopen we ook het risico dat sponsoren niet of later willen betalen. We hebben verschillende sponsoren uit de horecasector, die nu zijn gesloten. De verwachting is dat het impact gaat hebben op het niet of later betalen van de sponsorfacturen.”

Hermans voorziet ook verdere gevolgen: „Mocht het seizoen niet worden uitgespeeld, dan zou ook de contributie een risico kunnen zijn. Advies van het RIVM kan daarnaast uitwijzen dat we verschillende geplande activiteiten moeten uitstellen.”

Jeugd van sportpark geweerd

Waar veel scholieren vorige week maandag klaarblijkelijk het vermoeden hadden dat hun vakantie was begonnen, werden ze door gemeenten en bestuurders van voetbalclubs snel uit die droom geholpen: voetballen op sportparken is in deze tijd absoluut niet aan de orde. „Dat is inderdaad ook bij ons in Sevenum gebeurd”, aldus Hermans. „Ons sportpark is lastig toegankelijk omdat we er een hek omheen hebben staan, maar toch zijn er jongeren geweest. Zij zijn erop aangesproken en sindsdien is het niet meer voorgekomen. Er gaat dagelijks iemand naar het sportpark om te kijken of alles is zoals het hoort te zijn.”

In Leunen is het niet anders. Baltissen: „In de eerste week na de aangekondigde maatregelen zijn er dagelijks kinderen op ons sportpark geweest. Vanuit Venray bleken grote groepen naar Leunen te gaan om te voetballen. Ik heb hierover nog contact gehad met de voorzitter van Venray en we hebben er beide melding van gemaakt op onze websites. Ik heb niet gehoord dat het daarna nog is gebeurd.”

Ook bij een relatief kleine club, zoals Leunen, zijn de gevolgen te merken. Bestuurslid Michel Baltissen legt uit: „We hebben in ieder geval zo’n twee tot drie maanden geen kantine-inkomsten, dat is een behoorlijke financiële strop. Afgelopen weekend zou bijvoorbeeld onze jaarlijkse voetbalquiz plaatsvinden. Dat brengt altijd een leuk centje voor de vereniging op.”

Ook op organisatorisch vlak brengt de crisis de nodige moeilijkheden met zich mee. „Als bestuur komen we momenteel niet bij elkaar om te vergaderen. Zo hadden we in samenwerking met VVV een app voor onze trainers in het leven geroepen, waarin verschillende trainingsoefeningen staan, maar die kunnen we nu niet evalueren. Diverse organisatorische zaken krijgen een knauw.” Dat ook het eerste elftal van Leunen de laatste weken goed in vorm was, lijkt minder urgent. Ook amateurclubs hebben nu andere zorgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen