Impassant

‘Denkt u een wat zwaarder gewicht aan te kunnen dan neemt u een pak volle melk’

Print
‘Denkt u een wat zwaarder gewicht aan te kunnen dan neemt u een pak volle melk’

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

COLUMN - Corona is een pandemie, een wereldwijde crisis. Je kan je volledige tv-zenderspakket afzappen zonder dat de achtergrond verandert. Van Rai Uno tot CNN, van Das Erste tot Al Jazeera: overal zie je het virus met de korte tentakels achter de presentator rondwentelen. De onzalige zeemijn is mondiaal aanwezig, maar ik moet in dit hoekje over Maastricht en omstreken schrijven.

Is er een specifiek Maastrichts aspect aan Covid-19? Nee, natuurlijk. Hooguit accentverschillen in hoe we plaatselijk met de beproeving omgaan. Zoekende naar lokale inkleuring kwam ik uit bij… Limburg in beweging! Limburg is breder dan Sjengenland, maar dit zijn geen tijden voor chauvinisme. Gans Limburg dan, allee!

Sinds een week biedt omroep L1 dit fitnessprogramma aan. ’s Morgens om tien uur; om halfdrie de herhaling. De uitzending is een nu al een cult-hit. Je doet eraan mee als je honderd procent serieus bent. Maar ook als je vijftig procent serieus bent en eens wilt lachen. Want dat is helemaal niet erg.

‘Helemaal niet erg’... daar heb je het al! Deze woorden zijn een vaste waarde bij onze trainer, Erik Eurelings, en zijn aangever Björn Crüts. „U zult merken dat u wat zwaarder begint te ademen, maar dat is helemaal niet erg. Het is juist de bedoeling.” Idem dito met lichte tinteling, beetje spierpijn, rood aangelopen hoofd. Helemaal niet erg! Juist de bedoeling!

Erik Eurelings is fysiotherapeut in Klein Haasdal. Op de thuispagina stelt zijn team zich voor. Het cv van Erik zelf maakt indruk. Geldt ook voor medewerker Trevor, die ‘elke dag op ons kantoor te vinden is’. Trevor ‘vindt het heerlijk om geaaid te worden, maar wel alleen als het baasje het ook goed vindt’. Voelen we ‘m? Trevor is de hond van de praktijk!

Dezelfde knipoog zie je bij Limburg in beweging. De eerste dagen leek Erik wat nerveus. Op dag drie kwam hij los. Sinds maandag is er geen houden aan. Elke dag moeten we hulpmiddelen hebben klaarstaan. Geen dure sportattributen. Een zwabber is ook goed om je evenwicht te bewaren. Een pak melk of fles water dienen prima als gewicht. Nu komt-ie: „Denkt u een wat zwaarder gewicht aan te kunnen dan neemt u een pak volle melk.” We waren nog niet uitgelachen, op ons matje in de goeie kamer, of Erik knalde er een overheen. „Is de kracht in uw armen minder, helemaal niet erg, mensen, dan neemt u toch een fles water met bubbeltjes.

Erik for president!

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →