Waat e waer

‘Laten we wel wezen, hoeveel crises hebben Boomers al meegemaakt én overwonnen?’

Print
‘Laten we wel wezen, hoeveel crises hebben Boomers al meegemaakt én overwonnen?’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Er hangt bij ons een personal-trainer-sfeer in huis. Ik hoor mezelf positief feedbacken: kop op, we moeten hier doorheen; laten we er het beste van maken; als iemand het kan, dan ben jij dat wel; wij hebben het zo slecht nog niet; er zijn ergere dingen… Dan zie ik de notarieel gepasseerde deelster van mijn anderhalve meter de wenkbrauwen fronsen: nóg ergere dingen?

Tja, kan het nog erger? Geen kroeggesprekken, geen groepswandelingen, geen pauzebier, geen marktkoopjes, geen vernissagewijn, geen buitendedeurhapjes, geen Matthäus, geen voetenwassing, geen Ronde van Vlaanderen, geen ejjerknuppe. Het lijkt op gevangenschap. Thuisdetentie, met een virus als cipier op anderhalve meter voor de deur. Het levert wel een verhelderend perspectief aan al die borreltafelexperts die nu aan hun thuisbar de gevangenis nog willen vergelijken met een Hilton hotel.

We moeten nog even door. Met al die onzekerheid. En die grauwe blikken. ‘Je kijkt of je corona hebt’, dat wordt straks een staande uitdrukking; ook na een verloren wedstrijd. We hebben nu alleen even de vergelijkingen; dat is het mooie van sport, altijd goed voor een metafoor. Ook als er geen wedstrijd is. Deze crisis heeft bijvoorbeeld iets van een voetbalcompetitie: de bal is rond (Covid-19), het kan alle kanten op rollen, alles is nog open (figuurlijk dus), de wedstrijd is nog niet gespeeld, er zijn altijd uitvallers; en foute coaches. Zoals de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, die zich voor de Haagse tribune nu opwerpt voor de mensen (met Covid-19); was dit hele verhaal niet begonnen met dieren?

Nou ja, we hebben het voorjaar nog. Dus: zolder opruimen, werkkamer reorganiseren, boek en plaat op alfabet (of toch op categorie?), foto’s inscannen, leeggoed sorteren, laatste winterkost ontdooien, aspergeschiller zoeken, terras schoonblazen, barbecue testen. En laten we wel wezen, hoeveel crises hebben wij (ik spreek even voor ons, Boomers) al meegemaakt én overwonnen? Watersnood, IJzeren Gordijn, Revolutie ’68, Club van Rome, Actie Tomaat, oliecrisis ’73, popmuziek jaren ’80, mobiele telefonie, millenniumcrisis, bankencrisis, Oranjeverlies van Spanje in WK 2010, migratiegolf, klimaatverandering, snelheidsverlaging. Steeds werden we op het ergste voorbereid; het zou nooit meer zo worden als het was. Maar toch… Geen cynisme dus. Letten op de lichtpuntjes, zoals het vers in de bus gevallen lenteblad van Limburgs landschap, met de dappere covertitel: Naar buiten... Ik zap even naar de lokale kerktoren. En ja hoor, de slechtvalk zit nog op haar eieren. Volhouden!

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen