Cultuur

Culturele sector stuurt noodoproep naar Den Haag

Print
Culturele sector stuurt noodoproep naar Den Haag

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. Afbeelding: ANP

Om de culturele en creatieve sector te behouden, is nú actie nodig. De sleutel ligt in een overbruggings- en garantiefonds, zo schrijft de gezamenlijke cultuur- en creatieve sector aan het kabinet in een noodkreet die deze week verstuurd is.

Een overbruggings- en garantiefonds kan bijvoorbeeld efficiënt liquiditeitsproblemen opvangen voor freelancers, bedrijven en instellingen. Belangenvereniging Kunsten ’92, penvoerder namens de creatieve en culturele sector (inclusief erfgoed, cultuureducatie en amateurkunst), stelt in de noodoproep aan ‘Den Haag’ ook voor om bijvoorbeeld tijdelijke btw-vrijstellingen mogelijk te maken om bedrijven en instellingen na de crisis de kans te geven weer op te kunnen starten.

Soelaas

De noodoproep is een reactie op het generieke steunpakket van het kabinet en de brief van cultuurminister Ingrid van Engelshoven van 27 maart. Coulance is waar de minister de nadruk op legt in haar aanvullende maatregelen. „Coulance biedt geen soelaas tegen dreigende faillissementen van instellingen en bedrijven en het op grote schaal wegvallen van inkomen van artiesten en zzp’ers,” zo schrijft Kunsten ’92.

Huur

In haar brief roept Kunsten ’92 het kabinet op om de ministeries van Economische Zaken en Sociale Zaken nauw te betrekken bij de financiële crisis die de cultuursector zo stevig raakt.

Van Engelshoven kwam vrijdag 27 maart met aanvullende maatregelen specifiek voor de creatieve sector. Zo wordt de huur van bijvoorbeeld rijksmusea drie maanden opgeschort. Van Engelshoven riep nadrukkelijk ook gemeenten en provincies op het voorbeeld van het Rijk te volgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen