Economen roepen op tot steun aan Zuid-Europa en noemen houding kabinet ‘niet te verantwoorden’

Print
Economen roepen op tot steun aan Zuid-Europa en noemen houding kabinet ‘niet te verantwoorden’

Afbeelding: ANP

Ruim zestig Nederlandse economen roepen de Nederlandse regering op de houding ten opzichte van steun aan Zuid-Europese landen te wijzigen. Ze vinden de opstelling van minister van Financiën Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte „niet te verantwoorden”.

Hoekstra en Rutte krijgen veel kritiek omdat ze gezamenlijke Europese staatsleningen om de aanpak van de coronacrisis te bekostigen niet zien zitten. Ook keerden ze zich tegen steun voor Zuid-Europese landen uit het noodfonds ESM zonder voorwaarden.

De hoogleraren, waaronder Arnoud Boot, Dirk Schoenmaker, Sweder van Wijnbergen en Barbara Baarsma, vinden dat de coronacrisis de eurozone niet ook in een crisis mag storten. „Er is nauwelijks een duidelijker gemeenschappelijke uitdaging te bedenken dan de huidige coronapandemie. Nederland ontkomt er niet aan ruimhartiger te zijn, en dit uit te dragen.”

De economen menen dat zo’n opstelling ook in het belang van Nederland zelf is. Als Nederland niet bijdraait, gaat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen nemen en „dat betekent dat democratische legitimatie en sturing ontbreekt”.

Solidariteit

Bovendien verliest Nederland effectiviteit in Europa als het nu de kont tegen de krib gooit. „Landen moeten uiteraard hervormen en hun huishoudboekje op orde krijgen. Om dit te bewerkstelligen zullen we in de toekomst zeker van ons moeten laten horen. Maar nu is niet het moment voor die discussie. We kunnen en moeten nu vanuit onze relatief comfortabele positie solidariteit uitstralen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen