524 Limburgers met corona in ziekenhuis

Print
524 Limburgers met corona in ziekenhuis

Afbeelding: ANP

Maastricht -

In de vijf Limburgse ziekenhuizen worden op dit moment 524 coronapatiënten behandeld. Het aantal opnames is ook dinsdag weer verder gestegen. Het aantal Limburgers dat is overleden aan het virus liep het afgelopen etmaal op tot 180. Precies een week geleden waren het er nog 60.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM en de beide Limburgse GGD’en.

Landelijk steeg het aantal gemelde patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest) met 722 naar 4712. Dat is drie keer zoveel als vorige week dinsdag. Het aantal sterfgevallen groeide met 175 tot 1039 en het aantal positief geteste patiënten met 845 naar 12.595. In Limburg steeg het aantal positieve tests naar 1413: 789 in het zuiden en 624 in het noorden van de provincie.

Lees verder onder de video.

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

Vooral dat laatste cijfer zegt niet zoveel meer, omdat in veel provincies - waaronder Limburg - nauwelijks nog wordt getest. Alleen bij zorgpersoneel en mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis gebeurt dit nog standaard. Het daadwerkelijke aantal Limburgse zieken wordt op vele duizenden geschat. De meeste mensen hebben milde klachten.

Volgens het RIVM neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland “minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten”. Waar Noord-Brabant over de piek van nieuwe ziekenhuisopnames heen lijkt, groeit het aantal nog wel in Limburg, Gelderland en Noord- en Zuid-Holland; ziet het RIVM.

Een kaart waarop het aantal ziekenhuisopnames per gemeente is aangegeven, verduidelijkt dat vooral Noord- en Midden-Limburg relatief zwaar door corona zijn getroffen. Vooral Peel en Maas springt eruit. Daar liggen per 100.000 inwoners 237,2 mensen in het ziekenhuis: in absolute aantallen 103 patiënten. In Nederweert gaat het om 129,2 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners (22 patiënten). Venlo komt op 64 opgenomen zieke inwoners, Leudal op 32, Weert op 27, Maastricht en Roermond beide op 25 en Sittard-Geleen op 24.

Lees verder onder de video.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Intussen blijft ook het aantal coronapatiënten dat zo ernstig ziek is dat ze moeten worden opgenomen op een intensive care groeien. Volgens gegevens van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) lagen er dinsdag 1129 met corona besmette personen op een ic. Daarmee komt de maximale capaciteit snel dichterbij. Er zijn weliswaar nog meer ic-bedden, maar die worden deels bezet ook door andere acute patiënten.

Sinds het begin van de corona-epidemie in februari zijn in totaal 1393 patiënten opgenomen (geweest) op een ic. 162 van hen zijn inmiddels overleden, vooral ouderen. 37 patiënten zijn na een ic-opname weer hersteld, aldus data van de stichting NICE.

Bij het aantal sterfgevallen gaat het in de RIVM-cijfers alleen om patiënten van wie zeker is dat ze besmet waren: positief getest dus. Omdat dit ook in verpleeghuizen lang niet altijd nog gebeurt, vroeg GGD-infectiearts Christian Hoebe specialisten ouderengeneeskunde in Zuid-Limburg hen zeer waarschijnlijke corona-sterfgevallen te melden. Daar kwam dinsdag een eerste cijfer van: 30 overlijdens.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen