Scholen en horeca blijven dicht tot minstens 28 april

Print
Scholen en horeca blijven dicht tot minstens 28 april

Afbeelding: ANP

Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met dinsdag 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren.

Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken langer van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. Ook bijvoorbeeld sportclubs, theaters, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Rutte gaf aan dat die datum ook wordt aangehouden voor het profvoetbal.

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte. Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. „Het verloop van het aantal besmettingen en de capaciteit op de intensivecareafdelingen laat geen ander besluit toe. Ik hoop dat iedereen in Nederland dit ook begrijpt.”

Een lockdown is volgens de premier „niet voorzien”. Er zijn geen plannen om voor 28 april de maatregelen nog verder aan te scherpen, maar „in een crisis weet je nooit 100 procent” wat er gebeurt, zegt de premier. Het kabinet kijkt de week voor 28 april of het de maatregelen verder verlengt.

Volgens Rutte ziet iedereen dat we ons heel goed aan de regels houden. „Gelukkig. De straten, de treinen, de kantoren zijn leeg. We zijn binnen en werken zoveel mogelijk thuis. We doen de boodschappen alleen, houden die 1,5 meter afstand, niesen in onze elleboog en we wassen onze handen stuk.” Het is belangrijk dat we ons daar de komende weken allemaal aan blijven houden, benadrukte de premier.

De maatregelen vertragen volgens deskundigen de verspreiding van het virus, maar zei Rutte: „we zijn er nog lang niet. Kijk naar het enorme aantal doden vandaag, 175. We moeten dit virus onder controle krijgen. Daarom, hou vol én blijf u aan de regels houden.”

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen