Dierentuinen op slot, dat is ook voor dieren wennen: ‘Apen kijken net zo graag naar mensen als andersom’

Print
Dierentuinen op slot, dat is ook voor dieren wennen: ‘Apen kijken net zo graag naar mensen als andersom’

Berberaapje in GaiaZoo Afbeelding: ARCHIEFFOTO DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Kerkrade / Eygelshoven -

Ook de dierentuinen zijn op slot in verband met de coronacrisis. Dat was even wennen. Voor het personeel, maar zeker ook voor de dieren. „Ze merken zeker dat er geen bezoekers zijn”, zegt curator Tjerk ter Meulen van GaiaZoo in Kerkrade.

De dieren merken het, maar het voert Tjerk ter Meulen te ver om te zeggen dat de bewoners van GaiaZoo ook last hebben van de afwezigheid van publiek. „Het is zeker zo dat apen net zo graag mensen kijken als andersom. Het is wel vreemd dat er geen bezoekers zijn, maar als ik ze zo zie rondrennen heb ik niet de indruk dat ze zich vervelen.”

Personeel

Wel ziet hij dat een aantal dieren wat meer op het personeel reageert dan in het coronaloze tijdperk. „Meer van hé, daar loopt iemand. Ze letten wat meer op ons.” Maar zo vreemd is dat niet, meent de zoölogisch curator van de Kerkraadse dierentuin. „Nu het zo stil op straat is merk ik zelf ook dat een voorbijganger eerder mijn aandacht trekt als ik op de bank zit en naar buiten kijk.”

Voerautomaten

Extra maatregelen om eventuele verveling te verdrijven zijn niet nodig, meent Ter Meulen. Enkele Duitse dierentuinen gingen daartoe wel over. Zo krijgen de olifanten in de dierentuin van Hamburg meer strooivoer. In de zoo van Berlijn maken ze het de apen met voerautomaten ook wat uitdagender en afwisselender om aan hun eten te komen. „Dat doen wij in GaiaZoo al standaard.”

Veldslag

Aan voeding in elk geval geen gebrek door de tijdelijk wegblijvende bezoekers. In de Thaise stad Lopburi, waar veel wilde apen mede leven van het hen door toeristen toegestopte eten is dat heel anders. Op internetfilmpjes is te zien hoe het daar tot heuse veldslagen om een banaan komt, nu het toerisme flink is afgenomen is door de uitbraak van het coronavirus.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen