Seizoen amateurvoetbal ten einde: geen kampioen, promotie en degradatie

Print
Seizoen amateurvoetbal ten einde: geen kampioen, promotie en degradatie

Afbeelding: Johannes Timmermans

Het amateurvoetbalseizoen is ten einde. Dat meldt de KNVB in een persbericht. Er worden geen kampioenen, promovendi en degradanten aangewezen. Elke club begint volgend seizoen in de klasse waarin de clubs momenteel actief zijn.

,,Met het oog op de dinsdagavond door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen”, aldus de KNVB in een statement. Dit geldt nog niet voor de competities waarbij om een Europees ticket wordt gespeeld: de eredivisie vrouwen, eredivisie zaalvoetbal en eredivisie Onder-19.

Lees ook: Premier Rutte: profvoetbal ligt sowieso stil tot 1 juni

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal legt het besluit uit: ,,Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen. Dinsdag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”

Hij vervolgt: ,,Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is. Met ons besluit zijn we niet over een nacht ijs gegaan. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.”

Kosten

De KNVB laat weten dat amateurclubs de resterende maandelijkse incasso’s niet hoeven te voldoen. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening. Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

KNVB: pas voetballen als het volgens RIVM veilig is

De KNVB heeft begrip voor de aanvullende maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus, die voorschrijven dat er voor 1 juni niet gevoetbald wordt in de eredivisie en eerste divisie.

„We volgen strikt het beleid van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid (RIVM)”, laat de nationale voetbalbond in een verklaring weten. „We beraden ons nu nader. Daarbij is het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.”

De KNVB werkte aanvankelijk met drie scenario’s: de competities uitspelen voor 30 juni, de competities uitspelen tot na 30 juni of de competities helemaal niet meer uitspelen. De bond zegt te beseffen dat het doemscenario van het niet uitspelen van de competitie een reële mogelijkheid is. „Niettemin proberen we daarnaast een weg voor onze competities te vinden, welke past binnen de kaders die overheid en RIVM daarin bepalen voor ons land en die tevens aansluit bij wat UEFA woensdag zal adviseren”, doelt de bond op een videogesprek van de UEFA met 55 aangesloten lidstaten.

„Die route onderzoeken we omdat elk besluit ingrijpende, ook financiële gevolgen heeft voor alle betaald voetbalorganisaties en hun medewerkers. De komende periode blijven we als betaald voetbal in overleg met alle betrokkenen in deze, zowel in onze sport als met de overheid, om uiteindelijk gezamenlijk tot de beste beslissingen te kunnen komen.”