‘Problemen dreigen voor kinderopvang door meivakantie’

Print
‘Problemen dreigen voor kinderopvang door meivakantie’

Afbeelding: ANP

De kinderopvang dreigt in de problemen te komen nu de scholen tot en met de meivakantie dicht blijven en de kinderopvang na 28 april weer open zou kunnen gaan.

Dat stelt de brancheorganisatie kinderopvang. „De maatregelen van het kabinet geven onvoldoende duidelijkheid over de situatie in de meivakantie. Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvang overvraagd. Zij zou dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang”, aldus de organisatie.

Dinsdagavond is al spoedoverleg geweest tussen brancheorganisaties, de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en de staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). De samenwerkende kinderopvangorganisaties zeggen daarin hun zorgen duidelijk kenbaar te hebben gemaakt. ‘Kinderopvang en onderwijs dienen te worden gelijkgeschakeld, met oog voor het belang van ouders en kinderen”, aldus de organisaties. Donderdag komt er een vervolggesprek met de staatssecretaris.

Lees ook: Scholen en horeca blijven dicht tot minstens 28 april

BOinK verwacht dat de kinderopvang nog minstens drie weken langer als noodopvang zal fungeren voor kinderen van ouders uit de vitale beroepen en kinderen die thuis niet veilig zijn. „Die kinderen moeten er zo min mogelijk last van hebben. De motivatie is het zo goed en leuk mogelijk te doen”, aldus voorzitter Gjalt Jellesma.

„Het verlengen van de maatregelen komt niet als een verrassing. We zagen het wel aankomen. Ik houd er rekening mee dat het nog langer duurt, omdat de meivakantie er ook aankomt”, aldus Jellesma, die snapt dat het zwaar is voor veel ouders met jonge kinderen. „De reguliere opvang is er niet. Het is pittig als je thuiswerken moet combineren met de opvoeding en verzorging van jonge kinderen.”

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen