Ospelnaar Quinten Huijerjans eerste Limburger met verklaring Praktijkleren

Print
Ospelnaar Quinten Huijerjans eerste Limburger met verklaring Praktijkleren

Quinten Huijerjans. Afbeelding: Arjanne van Voorst

Ospel -

Quinten Huijerjans heeft iets bijzonders. De 23-jarige uit Ospel heeft namelijk als eerste Limburger een verklaring Praktijkleren in de wacht gesleept. Hij is nu mechanisch operator niveau 2.

Hij heeft hiervoor een speciaal traject gevolgd in samenwerking met het Weerter bedrijf Multitube, Gilde Opleidingen en Werk.Kom. „Dit is speciaal voor mensen die niet zo goed kunnen leren, maar wel goed zijn in de praktijk”, vertelt Quinten. Hij was nu bijna een jaar in dienst van Multitube, toen dit bedrijf werd benaderd door Werk.Kom. Of ze mee wilden doen aan de landelijke pilot Praktijkleren met Praktijkverklaring in het mbo. „Ik vond het wel een kans voor Quinten”, zegt eigenaar Jan Verhees van het Weerter assemblagebedrijf voor maatwerk magazijninrichtingen. „Zo kon hij zijn kennisniveau omhoog halen, haalde hij technische praktijkverklaringen en kan hij ook weer ander werk doen binnen ons bedrijf. Het is een hele zelfstandige jongen, die vrij snel na de basisschool is gaan werken, maar hij kan veel meer.”

Dat bleek. In augustus is hij begonnen aan het Praktijkleren van Gilde Opleidingen. „Ik kreeg bij Multitube verschillende opdrachten die ik moest uitvoeren bij het dagelijkse werk. Dan werd gekeken of je dat goed aanpakte”, zegt Quinten. „Ik ben er aan begonnen omdat ik dacht: mooi meegenomen zo’n papiertje.”

Hij stelt constructiewerken samen, met de hand, van bijvoorbeeld stellingen en werktafels. Hij moet technische tekeningen lezen en profielen op maat zagen. „We werken voor bedrijven als Philips, Canon, DAF en VDL Nedcar”, zegt zijn baas. „Quinten is nu echt één van de betere monteurs.” De Ospelnaar zelf denkt er nu over om nog een bbl-opleiding te volgen voor logistiek. Vier dagen werken en één dag naar school.

Er zijn heel wat mensen die geen startkwalificatie hebben, omdat een volledig mbo-diploma of mbo-certificaat niet haalbaar is. In deze pilot wordt een alternatief geboden. De kandidaat doorloopt een intensieve periode van werken en leren. In de praktijk leert hij allerlei vaardigheden, die horen bij een mbo-niveau. Het is voor iedereen maatwerk, maar vaste onderdelen zijn begeleiding, een leerbaan en een vorm van inkomen. Voor werkgevers zijn deze praktijkverklaringen een mooi instrument om (potentiële) medewerkers die nog geen bbl-diploma of mbo-certificaat hebben breder inzetbaar te maken binnen het bedrijf.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen