Totale lockdown Wuhan voorkwam volgens experts 700.000 besmettingen

Print
Totale lockdown Wuhan voorkwam volgens experts 700.000 besmettingen

Verlaten winkelcentrum Wuhan. Afbeelding: EPA

Het compleet afsluiten van de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het coronavirus daar heeft voorkomen dat 700.000 mensen het virus kregen. Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De onderzoekers gebruikten medische rapporten, openbare informatie en data van mobiele telefoons om te zien hoeveel en waarheen mensen hebben gereisd.

„Uit onze gegevens valt op te maken dat het reisverbod in Wuhan de rest van China de tijd heeft gegeven zich voor te bereiden op het coronavirus”, aldus een van de onderzoekers. „De maatregelen van China hebben goed gewerkt. Door het reisverbod werd het contact tussen besmette patiënt en mogelijke ontvanger van het virus verbroken.”

Volgens de onderzoekers hebben de maatregelen ervoor gezorgd dat het aantal bevestigde coronabesmettingen buiten Wuhan beperkt bleef tot zo’n 30.000 op meetpunt 19 februari. Dat is 4 procent van de 700.000 besmettingen die er anders, zonder de maatregelen, op die dag te betreuren zouden zijn.

Mobiele data

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. Zo werden al snel allerlei winkels en horecazaken in heel China gesloten, nog voordat het virus op grote schaal was gesignaleerd buiten Wuhan.

De mobiele data tonen aan dat er veel minder werd gereisd tijdens het Chinees Nieuwjaar, terwijl dat normaal gesproken de drukste reisperiode van het jaar is in China. Wuhan ging op 23 januari feitelijk op slot. Op dat moment werd het door veel landen gezien als drastische stap, maar nu zijn overal ter wereld steden en regio’s afgesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen