Hute-te-tuut

Over humor, lege agenda’s en zomerkoninkjes

© Ruth Schouwenberg

Ping, het zoveelste filmpje verschijnt op mijn WhatsApp. Kijkt u even mee? Ik zie een meisje en een jongen, twintigers schat ik. Beiden identiek gekleed in zwarte trui en zwarte broek, beiden gezegend met een flinke bos haar. Met hun achterwerk gaan ze tegen elkaar staan. Het meisje buigt zich voorover, doet haar hoofd naar beneden en wappert haar lange haren op en neer. De jongeman blijft staan, zet een cowboyhoed op en beweegt zijn armen alsof hij teugels vasthoudt. Beiden bewegen ze nu en warempel, het is net alsof er iemand op een paard zit. Ziet u het voor zich? Keileuk gedaan. Zulke briljante ideeën krijg je blijkbaar als je verplicht binnen moet blijven.

Ruth Schouwenberg

Het ene na het andere berichtje komt binnen ping, ping. Liedjes, gedichtjes, foto’s en korte filmpjes. De meeste appjes zijn grappig, sommige net op ‘t randje. Zoals een oud, zwart/wit filmpje van A.H. oftewel Der Führer. Wild gebarend roept hij ons, in het Nederlands, uiteraard met Duits accent, bits toe: „Absjtand houden, gewoon Absjtand, anderhalbe meter, hoe moeilijk is dat in dit sjtomme land, Absjtand houden.” Kwestie van smaak, maar ik kan dergelijke filmpjes wel waarderen. Hoe absurder, hoe liever. Droge humor, zwarte humor, flauwe woordgrappen, zelfspot. Zaken die mij in moeilijke tijden op de been houden.

Moeilijke tijden, zeg maar rustig angstige, rare tijden. Het lijkt alsof we allemaal in een slechte speelfilm zitten. De hele wereld staat op zijn kop. Wie bedenkt zoiets? Corona, ik had er eerder nooit van gehoord, dacht dat het een soort pizza was of automerk. Afspraken, korte vakanties, weekendjes weg, etentjes, krenskes, feestjes, fiets- en wandeltochten, Koningsdag, Passiespelen, ik heb nog nooit zoveel geschrapt in mijn agenda. David Bowie’s theatervoorstelling Lazarus, had ik me zo op verheugd, ook gecancelled. Nou ja, de voorpret op al deze zaken nemen ze me niet meer af. Een lege agenda, het zij zo, er zijn ergere dingen momenteel. Je zult maar getroffen zijn door het Coronavirus, verschrikkelijk. Een nachtmerrie voor alle betrokkenen. Daarnaast is het een grote klap voor onze economie. Alles ligt op zijn gat.

De zomertijd is ingegaan, de terrassen en parken blijven leeg. Het witte goud steekt zijn kop weer op, de zomerkoninkjes komen eraan, maar de seizoensarbeiders, veelal uit Oost- Europa, blijven thuis. Hopelijk dat, na deze crisis, niet alleen de zorgverleners, maar ook de arbeidsmigranten eens op juiste waarde worden geschat.

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee