RIVM: Besmettingsgraad lijkt flink te dalen

Print
RIVM: Besmettingsgraad lijkt flink te dalen

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over het coronavirus. Afbeelding: ANP

Het coronavirus boet al vanaf 16 maart aan kracht in. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Die conclusie betekent niet dat de maatregelen gelijk versoepeld kunnen worden.

De verspreidingskracht van het virus neemt sinds het kantelpunt (stabilisering van de uitbraak) half maart volgens de RIVM-baas per dag verder af, maar er komen nog nieuwe patiënten bij.

,,Volhouden van maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Dan stijgt ook weer de vraag naar (intensieve) zorg”, aldus Van Dissel tegen Kamerleden in een briefing over het coronavirus.

Ook het aantal meldingen van patiënten bij de GGD en het aantal opnames loopt de laatste dagen terug. Natuurlijk zijn er ook heel veel mensen waarvan helemaal niet bekend is dat ze ziek thuis zitten met corona.

Verder vlakt de groei van het aantal nieuwe patiënten en het totaal aantal patiënten op de intensive care recent af, maar Van Dissel waarschuwt de parlementariërs dat daar nog geen sprake hoeft te zijn van een trend.

Daarnaast tonen de grafieken dat de bezetting van de IC‘s pas half juli weer zakt onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek ligt rond 1 mei, als er alleen voor coronapatiënten al 2400 IC-plekken nodig zijn. Daar komen andere ernstig zieken nog bij.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger