Heerlens platform Help Onze Helden coördineert inzet van vrijwilligers tijdens crisis

Print
Heerlens platform Help Onze Helden coördineert inzet van vrijwilligers tijdens crisis

Creatieve ondernemers in het Heerlense bedrijvengebouw Carbon6 zetten het digitale platform Help Onze Helden op. Afbeelding: Peter Schols

HEERLEN / Hoensbroek -

Het in Heerlen opgezette digitale platform Help Onze Helden wil inzet van vrijwilligers tijdens de coronacrisis in goede banen leiden.

De behoefte aan zo’n bemiddelend platform is urgent, constateert initiatiefnemer Bart Temme. „Organisaties in cruciale sectoren krijgen het niet bijgebeend, terwijl andere bedrijven en organisaties hun werk gedeeltelijk of zelfs volledig hebben moeten stilleggen door de coronacrisis. Dat betekent dat er tijdelijk duizenden mensen thuiszitten die op andere plekken ingezet kunnen en willen worden ingezet als vrijwilligers.”

Aandacht

Digitaal platform Help Onze Helden (www.helponzehelden.nl) is opgezet door creatieve ondernemers in het Heerlense bedrijvengebouw Carbon6 (oud-CBS). Via het Limburgs Werkgeversverband, het UWV, MKB Limburg en gemeenten wordt de dienst onder de aandacht gebracht van werkgevers.

Ambulances

Met name in de zorg neemt het aantal vrijwilligers zo sterk toe dat bij sommige organisaties wachtlijsten ontstaan, heeft Temme vernomen. „Tegelijkertijd hebben andere sectoren hulp nodig. Precies op dat punt bemiddelt Help Onze Helden op een actieve manier. Zo kunnen vrijwilligers een ander cruciaal proces van de maatschappij versterken. Een beetje zoals in de zorg vrijwilligers ambulances reinigen.”

We vonden dat we nú iets moesten doen, zegt Temme. De afgelopen dagen en nachten is gewerkt aan zowel de ontwikkeling van het platform als het formeren van een team dat helpt met de zoektocht naar geschikte vrijwilligers. „Zo willen we P&O-afdelingen van verschillende bedrijven en organisaties helpen de drukte te verdelen.”

Asperges

Of vrijwilligers asperges gaan steken bij boeren, nu Polen niet meer terug kunnen komen of zijn vertrokken, kan Temme nog niet zeggen. „Veel zal zich nog moeten uitwijzen in de praktijk. Wij kijken of en hoe we mensen aan bedrijven en organisaties kunnen koppelen die omhoog zitten. Let wel: wij bemiddelen niet in personeel.”

De Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL) ondersteunt het initiatief. „In deze tijd van crisis is het mooi als we elkaar kunnen helpen”, meldt de Heerlense wethouder Martin de Beer. „Het met elkaar zorgen dat de cruciale bedrijven en instellingen hun producten en diensten kunnen blijven leveren, is van groot belang voor iedereen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen