Vrijwillige vuurwerkvrije zone in Venlo een succes maar vervolg komt er niet

Print
Vrijwillige vuurwerkvrije zone in Venlo een succes maar vervolg komt er niet

Via geprinte A4’tjes werden mensen rondom complex Crescendo afgelopen jaarwisseling opgeroepen ter plaatse geen vuurwerk af te steken. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De vrijwillige vuurwerkvrije zone rondom wooncomplex Crescendo in Venlo-Zuid is positief verlopen, zo blijkt uit een evaluatie. Vanwege het nieuwe landelijke verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen zal er desondanks geen vervolg komen.

Venlo-Zuid was de enige wijk waar de gemeente afgelopen jaarwisseling een vuurwerkvrije zone instelde. Er werd gekozen voor één gebied in de wijk: het uit zorgappartementen bestaande wooncomplex Crescendo. Uit de evaluatie blijkt dat de bewonerscommissie positief is over de proef en de indruk heeft dat er door de proef minder vuurwerk werd afgestoken dan in de jaren daarvoor.

Bebording

Het Bewonersnetwerk Venlo-Zuid heeft ook positieve reacties uit de wijk ontvangen. Wel is er kritiek op de ‘amateuristische’ bebording vanuit de gemeente. Zo werd de vuurwerkvrije zone ter plaatse aangekondigd middels geprinte A4’tjes op lantaarnpalen. Het netwerk is desondanks voorstander van een uitbreiding naar de hele gemeente. In dat geval zou er wel gehandhaafd moeten worden, alleen niet door bewoners.

Verbod

Het initiatief voor vuurwerkvrije zones is inmiddels achterhaald door landelijke ontwikkelingen. Zo komt er eind dit jaar een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Consumenten mogen daardoor alleen nog licht vuurwerk zoals potten en fonteinen afsteken. De gemeente Venlo wil daarom niet opnieuw vrijwillige vuurwerkvrije zones inrichten. Onderzocht wordt de komende tijd hoe illegaal vuurwerkgebruik en opslag van vuurwerk komende jaarwisseling gehandhaafd kan worden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen