Ook meer patiënten ondergaan voortaan coronatest

Print
Ook meer patiënten ondergaan voortaan coronatest

Afbeelding: ANP

Niet alleen meer mensen die in de zorg werken, maar ook meer patiënten kunnen vanaf volgende week op het coronavirus worden getest.

Het gaat bijvoorbeeld om ouderen van boven de zeventig en mensen die chemotherapie ondergaan. Ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv in overleg met de hiv-behandelaar en mensen met een auto-immuunziekte moeten vaker worden getest, schrijven nieuwe richtlijnen voor. Zij raken sneller besmet of lopen meer gevaar erg ziek te worden als ze het virus oplopen.

Vooralsnog geldt het ruimere testbeleid, dat het kabinet is aangeraden door de deskundigen van het zogeheten Outbreak Management Team, alleen voor volwassenen. Kinderen lopen minder risico het coronavirus op te doen, ziek te worden en anderen te besmetten, is de indruk van experts.

Lees ook: Vier keer zo veel tests, ook bij zorgpersoneel buiten ziekenhuis

Maar er is een uitzondering voor jongeren in de jeugdzorg die gedragsproblemen hebben én klachten die op het virus kunnen wijzen of meer gevaar lopen. Ook zij kunnen straks worden getest. Voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg geldt iets soortgelijks. Het nieuwe testbeleid is nog niet voor iedere groep patiënten precies uitgewerkt. Het RIVM komt volgende week met regels waarmee artsen aan de slag kunnen.

Dinsdag maakte ‘coronaminister’ Hugo de Jonge bekend dat het aantal coronatests de komende weken zal worden verviervoudigd. De ongeveer 4000 tests die nu dagelijks worden uitgevoerd, moeten er binnen enkele weken 17.500 worden. In eerste instantie ging dat om zorgpersoneel, maar uiteindelijk zouden er ook meer tests voor mensen buiten de zorg beschikbaar moeten komen. Omdat testbenodigdheden schaars blijven, gebeurt dat „stap voor stap”.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen