‘Groeiende onrust over vermindering wijkverpleging’

Print
‘Groeiende onrust over vermindering wijkverpleging’

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Onder mensen die zijn aangewezen op de wijkverpleging is groeiende onrust over het verminderen van de zorg als gevolg van de corona-uitbraak.

Organisaties die opkomen voor patiënten, ouderen en mantelzorgers krijgen signalen „dat er eenzijdig, zonder goed overleg met de cliënt en betrokken mantelzorgers, besloten wordt om zorg te verminderen”, schrijven ze ongerust aan de Tweede Kamer.

„Goede communicatie en informatieoverdracht over de benodigde zorg ontbreken”, stellen Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB, Alzheimer Nederland, Ieder(in) en MantelzorgNL. De organisaties willen dat „alles op alles” wordt gezet om iedereen zo veel mogelijk zorg te blijven geven. Ze pleiten ervoor om gebruikers van wijkverpleging minimaal één contactmoment per week te laten behouden.

De organisaties wijzen erop dat veel zorg niet digitaal op afstand kan worden verleend. „Persoonlijke verzorging of bijvoorbeeld wondverzorging kunnen alleen in fysieke aanwezigheid.”

Er zijn ook zorgen over een gebrek aan beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers en veiligheidsbrillen. Zowel zorgverleners als mantelzorgers en vrijwilligers moeten daarvan worden voorzien, vinden de organisaties. „Nu kunnen deze vrijwilligers niet achter de voordeur komen. Wanneer ook zij persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken, levert dit een enorm potentieel op voor mensen die afhankelijk zijn van zorg thuis.”

Brancheorganisatie ActiZ liet onlangs weten dat de thuiszorg het zeer druk heeft doordat steeds meer ouderen met corona thuis worden verzorgd. Ramen lappen en ander niet-essentieel werk is er nu sowieso niet bij. Bovendien „is het van belang om het aantal bewegingen en contactmomenten van thuiszorgmedewerkers die zieke ouderen verzorgen, zoveel mogelijk te beperken om de kans op besmetting en de verdere verspreiding van het virus te verminderen”, aldus ActiZ.

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen