Week 30: Prins Bernhard eert koempels en Heerlense SS’er sterft in Duits veldhospitaal

Prins Bernhard in 1945 © Sem Presser/Anefo/Nationaal Archief

Steeds grotere delen van Duitsland worden bevrijd en daarmee begint voor veel Limburgers een zoektocht naar familieleden die daar tewerk waren gesteld door de Duitsers. Zuid-Limburgse mijnwerkers helpen met puinruimen in Venlo en Roermond.

Redactie

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Prins Bernhard eert de koempels in Roermond

Na de bevrijding van Roermond en Venlo, krijgen de steden op zondagen bezoek van mijnwerkers uit Zuid-Limburg. De mijnwerkers helpen met puinruimen en met de wederopbouw van de zwaar getroffen gebieden. Op tweede paasdag, gaan ze naar Roermond. Daar komt ook prins Bernhard kijken. Op de Roermondse Markt complimenteert hij de verzamelde mijnwerkers vanwege hun inzet.

Lees ook: Geen chocola maar broodpap voor eindelijk bevrijde inwoners Venlo en Roermond

Zuid-Limburger helpt familie te berichten

De geallieerden veroveren steeds grotere delen van Duitsland. Daar bevinden zich door deportatie of om andere redenen veel Limburgers. Mensen die op zoek zijn naar hun verloren familieleden, kunnen bij de winkel van de Zuid-Limburger in Heerlen gratis een bericht opgeven. Dat wordt dan naar de familieleden in Duitsland doorgestuurd. De berichten moeten voor donderdag worden ingeleverd.

Sjang zal zijn zoon nooit kunnen vasthouden

Sjang Meerten (27) van de Rijksweg in Wolfsberg is nog voor de bevrijders komen met zijn zwangere vrouw Mia Kohlen naar Vlodrop geëvacueerd. Sjang wordt tijdens een granaatbeschieting geraakt. Hij is gewond aan een been en wordt per kruiwagen vervoerd naar het lazaret bij klooster Sankt Ludwig. Omdat Meerten bloedvergiftiging krijgt, moet hij naar het ziekenhuis in Sittard. Tevergeefs. Op 7 april 1945 overlijdt Sjang, nog voor de geboorte van zijn zoon Jan. Mia bevalt op 19 april 1945.

Lees ook: Duizenden jonge Limburgers melden zich vrijwillig voor avontuur en vaderland

Heerlense SS’er sterft in Duits veldhospitaal

Heerlenaar Caspar Sporck (22) sterft in een Duits veldhospitaal nadat hij geraakt is tijdens een granaatbeschieting. Hij vecht als vrijwilliger voor de SS aan het Oostfront tegen de Russen. Zijn rupsvoertuig ‘Stummel’ is berucht: Sporck schakelt vele Russische tanks uit: in de slag om het stadje Gubanizy zelfs elf op één dag. Hij is een van de vier Nederlanders die het Duitse Ridderkruis ontvangt.