Coronacrisis

Brussel schiet te hulp om banen in de EU te behouden

Print
Brussel schiet te hulp om banen in de EU te behouden

Afbeelding: EPA

De Europese Commissie gaat lidstaten helpen de kosten van tijdelijke werkloosheid te verlichten.

Het initiatief wordt donderdag gepresenteerd, heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. De financiële steun is vooral bedoeld voor de door de coronacrisis zwaar getroffen EU-landen Italië en Spanje, maar is ook beschikbaar voor andere lidstaten.

„Het idee erachter in simpel”, zei de Duitse. „Als bedrijven geen werk meer hebben door een tijdelijke externe schok als de corona uitbraak, dan zouden ze hun werknemers niet hoeven te moeten ontslaan. Ze blijven in dienst, en zouden intussen nieuwe vaardigheden kunnen leren waar zowel het bedrijf als de werknemer van profiteert. Intussen kunnen ze de huur blijven betalen en hun boodschappen doen.”

100 miljard

Volgens verschillende Europese media wil de commissie hiervoor circa 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen, waarvoor de EU-begroting en de lidstaten garant zouden staan. Lidstaten kunnen dan gunstige leningen krijgen om de kosten van tijdelijke uitkeringen en betaalde werktijdverkorting te drukken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen