Eigenaar Fortuna Sittard: ‘Maak einde aan seizoen in eredivisie’

Print
Eigenaar Fortuna Sittard: ‘Maak einde aan seizoen in eredivisie’

Afbeelding: Pro Shots -Joep Leenen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Als het aan eigenaar Isitan Gün van Fortuna Sittard ligt, dan wordt het seizoen in de eredivisie niet meer hervat. Hij zou liever hebben dat alle clubs zich concentreren op het nieuwe seizoen, dat als het coronavirus het toelaat dan wellicht op de oorspronkelijke datum kan beginnen.

Gün reageert op zijn blog op wat premier Rutte dinsdag zei, dat de eredivisie zeker niet voor 1 juni hervat wordt. De KNVB stelt voorlopig alles in het werk om de competities in het betaalde voetbal alsnog uit te laten spelen. „Dat klinkt misschien logisch”, zegt Gün. „Het heeft geen zin om een seizoen te redden als dat ten koste gaat van het volgende seizoen.”

Gün vindt dat het huidige seizoen nietig verklaard moet worden, zonder kampioen en degradanten. Hij ziet volgend seizoen graag een eredivisie van 20 ploegen, met de huidige nummers een en twee van de eerste divisie.

Europese tickets

De Turkse eigenaar van Fortuna wil dat de Europese tickets voor het nieuwe voetbaljaar worden verdeeld op basis van de huidige stand van de eredivisie. Hij hoopt wel dat de Europese deelnemers hun inkomsten willen delen met de clubs die nog in de race zijn voor een plek in de volgende editie van de Champions League en Europa League.

Woensdag schoof KNVB-directeur Gijs de Jong via een video-call aan bij 54 andere landen om een update van de UEFA te krijgen. De KNVB wachtte het overleg af, voordat het verder gaat bekijken welk scenario dit voetbalseizoen gaat krijgen. Inmiddels begint het geduld van de clubs op te raken. Steeds meer clubs laten van zich horen.

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, wilde niet op de zaak vooruitlopen, omdat de KNVB nog een beslissing moet nemen, maar snakt eveneens naar een richting. ,,Aan duidelijkheid hebben we nu meer dan onzekerheid’’, aldus Gerbrands. ,,Het is afwachten wat er uit de vergadering met de andere Europese bonden komt en daarna is het te hopen dat snel stappen gezet worden.”

Gezond verstand

De hunkering naar duidelijkheid is ook voelbaar bij Sjoerd Ars. De technisch manager van Fortuna Sittard snapt de financiële belangen, die zijn zeker ook bij zijn club duidelijk voelbaar, maar vindt dat het gezonde verstand moet zegevieren. ,,De druk van Engeland en Spanje op de UEFA zal ongetwijfeld groot zijn, maar laten we eerlijk zijn: helemaal niemand weet of er in juni of juli wel gevoetbald kan worden. Dat kan je ook niet in de komende weken even beslissen, daar gaat weer veel tijd overheen. En nog veel langer wachten wil niemand. Geef duidelijkheid, dan kan elke club een financiële rekensom gaan maken. Die valt dan niet zo leuk uit, maar dan heb je wel de tijd om daarmee aan de slag te gaan. We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Als ik lees dat de FIFA en UEFA allerlei constructies aan het onderzoeken zijn, dan zie ik daar echt weinig perspectief in. Voor Nederland is het volgens mij heel simpel: zet gewoon een streep onder dit seizoen, klaar.’’

Van Zuid-Limburg naar de Hofstad. In Den Haag sluit algemeen directeur Mohammed Hamdi zich helemaal aan bij de woorden van Ars. ,,Na de persconferentie van Premier Rutte van moeten we toch de conclusie trekken dat de kans heel klein is dat er überhaupt nog kan worden gespeeld in de komende maanden, ook al rek je de einddatum nog even op’’, zegt Hamdi terecht. ,,We hebben veel contact met onze Chinese eigenaar. Daar hebben ze het nu onder controle, komt het leven langzaam weer op gang, maar dat gebeurt wel gefaseerd. Maar ze houden tegelijkertijd rekening met een tweede invasie als straks het luchtruim weer opengaat en er verkeer op gang komt tussen Europa en China. Ik denk dat we dus niet de fout moeten maken om te denken dat we vanaf 1 juni opeens alles weer kunnen doen. Dat heeft Rutte gisteren toch ook heel duidelijk aangegeven. We zitten nog maar in het begin. Nou, met die bewoordingen kunnen we toch concluderen dat het onmogelijk is om dit seizoen nog te voetballen.’’

Duidelijkheid

Hamdi heeft zeker wel begrip voor de aanpak van de KNVB en de ECV. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat ze nu nog naar de UEFA, FIFA en andere landen kijken. Neem bijvoorbeeld de transferperiode. Het is belangrijk om op dat vlak één lijn te trekken. Alleen er moet geen verschil komen tussen wat de FIFA of UEFA bepaalt en de regering van het land. Dinsdag heeft onze regering gesproken en daarmee bepaald dat de KNVB een keuze moet maken. Ik verwacht op korte termijn duidelijkheid. En die duidelijkheid lijkt me niet dat we nog een paar weken gaan wachten.’’

Bij FC Groningen leeft een iets andere mening. Algemeen directeur Wouter Gudde liet maandagavond al via de eigen clubsite weten zich achter de handelswijze van de KNVB te scharen, waar overigens vader Eric directeur betaald voetbal is. ,,Het blijven onzekere tijden’’, aldus Wouter Gudde. ,,Wij snappen heel goed dat mensen graag duidelijkheid willen, maar die kunnen we in dit geval niet altijd en overal voor geven. Niemand weet nu namelijk hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt. Wij bij FC Groningen hopen nog altijd op een scenario dat we de competitie met publiek kunnen uitspelen. Zolang die kans bestaat, moeten wij daarin blijven geloven.”

Bekijk hier een nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #31. Video: De Limburger