Verdachten moord advocaat Wiersum blijven langer vast zitten

Print
Verdachten moord advocaat Wiersum blijven langer vast zitten

Rechtbanktekening gemaakt tijdens een eerdere zitting in de beladen rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum. Verdachte Giermo B. ontkende tijdens de zitting iets met de moord te maken gehad hebben. Afbeelding: ANP

De twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum blijven langer vast zitten. Dat heeft de rechtbank woensdagmiddag besloten. De rechters zien voldoende aanwijzingen in het dossier dat de twee betrokken zijn bij de moord op Wiersum.

De 31-jarige Moreno B. uit Rotterdam is volgens het OM in de weken voor de moord betrokken geweest bij observaties en voorverkenningen rondom de woning van Wiersum in Amsterdam. Ook zou hij in de dagen voorafgaande aan de moord op Wiersum om onduidelijke redenen telefonisch contact hebben gehad met de advocaat. Mogelijk om erachter te komen of de advocaat thuis zou zijn. Ook heeft de recherche twee auto’s die gebruikt zijn bij voorverkenningen en de daadwerkelijke moord in beslag genomen, en daarin zijn dna-sporen van B. gevonden. Volgens de rechtbank heeft hij geen goede verklaring kunnen geven over de manier waarop dit dna in de auto’s terecht is gekomen.

Ook het dna van Giërmo B. (36) is hierin gevonden. Hij werd al vrij snel na de moord aangehouden en zit sindsdien vast. Medeverdachte Moreno B. werd eind in januari van dit jaar opgepakt.

Moreno B.: ‘Ik ben onschuldig’

De advocaat Moreno B. pleitte er woensdag voor de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Vanwege de coronacrisis was Moreno B. zelf niet aanwezig in de rechtbank. ,,Mijn cliënt ontkent alle betrokkenheid. Hij zegt niet schuldig te zijn en hij zegt een alibi te hebben,” stelde zijn advocaat Job Knoester in de rechtszaal. B. heeft verklaard dat hij ten tijde van de moord bij zijn moeder in de Amsterdamse Bijlmer was. Volgens Knoester heeft de recherche dat alibi maar slechts ten dele onderzocht. Ook is het volgens Knoester zo dat de recherche haar onderzoek te zeer richt op het scenario dat de moord op Wiersum een zou zijn.

Knoester haalde de verklaring van een ooggetuige aan, die heeft verklaard dat er sprake zou zijn van een woordenwisseling tussen Wiersum en de schutter. Wellicht was deze ruzie de aanleiding voor de schietpartij, stelde de advocaat. Maar volgens het OM is dit volstrekt onjuist. Op camerabeelden is volgens het OM duidelijk te zien dat de schutter direct zijn arm strekt, en een klein hupje maakt omdat het wapen weigert. Uit de verwondingen bij Wiersum is volgens het OM ook ‘volstrekt duidelijk’ dat het gaat om een liquidatie, en niet om een uit de hand gelopen ruzie. Ook stelt het OM dat uit telecomgegevens blijkt dat het opgegeven alibi van Moreno B. onjuist is.

Neef Taghi

Naast Giërmo B. en Moreno B. zit ook Anouar T. uit Maarssen vast in deze zaak. De 26-jarige neef van Ridouan Taghi had volgens het OM een aansturende en coördinerende rol in het voorbereiden van de moord. Hij zou de leiding hebben over een criminele groep in de buurt van Utrecht die gestolen auto’s schoonmaakt en prepareert zodat ze gebruikt kunnen worden voor criminele activiteiten. Zo had de groep volgens het OM de beschikking over een loods waarin een aantal van deze gestolen voertuigen stonden, voorzien van valse kentekenplaten.

Advocaat kroongetuige

De 44-jarige Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Als opdrachtgever voor de moord is Ridouan Taghi bij het OM in beeld, hoewel hij hier nog niet voor is aangeklaagd. Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo. Nabil B. heeft in meerdere verklaringen een boekje opengedaan over de liquidaties en liquidatiepogingen waar Taghi van verdacht wordt. De zaak tegen Giërmo B. en Moreno B. wordt in juli hervat.