758 besmette Limburgers in ziekenhuis

Print
758 besmette Limburgers in ziekenhuis

Afbeelding: EPA

Maastricht -

Het aantal Limburgers dat na besmetting met het coronavirus zo serieus ziek is geworden dat opname in het ziekenhuis nodig is, blijft stijgen. Woensdagmiddag waren het er 758.

Ook het aantal Limburgse sterfgevallen is verder opgelopen, van 180 naar 200. Landelijk groeide het aantal overlijdens met 134 tot 1173. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM en de Limburgse GGD’en.

Dinsdag meldde het RIVM nog 524 ziekenhuisopnames in deze provincie. Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg, erkent dat de wel erg forse stijging deels het gevolg is van onderling nalatende communicatie.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Landelijk steeg het aantal gemelde patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest) met 447 naar 5159. Dat is opvallend minder dan dinsdag, toen 722 nieuwe opnames werden gemeld. Hier zou een weekend-effect mee kunnen spelen, een achterstand in het bijhouden van de cijfers die door de ziekenhuizen aan de GGD’en worden doorgegeven.

In zijn update schrijft het RIVM dat er vanuit de ziekenhuizen tot nu toe twee sterfgevallen zijn gemeld van personen jonger dan 50 jaar. Beide kampten met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

Ook het aantal positief geteste patiënten steeg woensdag verder. In Limburg met 235 tot 1553 en nationaal met 1019 naar 13.614.

Tijdlijn coronavirus. Video: De Limburger

Intussen blijft ook het aantal coronapatiënten dat zo ernstig ziek is dat ze moeten worden opgenomen op een intensive care groeien. Volgens gegevens van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) lagen er woensdag 1148 met corona besmette personen op een ic. De ziekenhuizen hebben er afgelopen dagen alles aan gedaan om het aantal ic-bedden uit te breiden. Het zijn er nu opgeteld 1900. Die worden overigens ook deels bezet door andere acute patiënten.

Sinds het begin van de corona-epidemie in februari zijn in totaal 1510 patiënten opgenomen (geweest) op een intensive care. 204 van hen zijn inmiddels overleden, vooral ouderen. 47 patiënten zijn na een ic-opname weer hersteld, aldus data van de stichting NICE.