Langzamer

Besmetting met coronavirus neemt af

Print
Besmetting met coronavirus neemt af

RIVM-directeur Jaap van Dissel . Afbeelding: ANP

Sittard -

De verspreiding van het coronavirus gaat volgens het RIVM in Nederland flink langzamer dan een maand geleden. In ziekenhuizen blijft het spannend of de capaciteit toereikend is.

Brandhaard Noord-Brabant lijkt over de piek van de nieuwe ziekenhuisopnames heen. Dagelijks komen er coronapatiënten bij, maar niet meer dan op de recorddag ruim een week geleden, toen er meer dan 270 nieuwe opnames waren.

Het RIVM durft positief te zijn over het afremmen van de verspreiding van het virus. „De eerste effecten van maatregelen lijken zichtbaar”, meldde het instituut gisteren bij de bekendmaking van de nieuwste cijfers. Sinds de uitbraak eind februari zijn 1137 Nederlanders aan de gevolgen van het ­coronavirus overleden. Ruim 5000 patiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Er liggen nog zeker 1148 mensen op de intensive care.

Besmettingsfactor

RIVM-directeur Jaap van Dissel is te spreken over de Nederlandse aanpak. Drie weken geleden gingen de eerste sociale en hygiënische maatregelen in en die lijken invloed te hebben op de besmettingsfactor. Het aantal mensen dat een coronapatiënt gemiddeld besmet, daalt in de modellen van het RIVM fors, van ruim twee tijdens carnaval tot onder de 0,5 nu. Als dat cijfer nog verder zakt, dooft de epidemie uit. Van Dissel benadrukt dat de sociale afstand werkt, maar dat de teugels nu niet losser kunnen. Maatregelen hebben pas weken later effect in ziekenhuis- en sterftecijfers. „Volhouden is nu cruciaal”, zei hij gisteren in gesprek met Tweede Kamerleden. „Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. En dan stijgt ook weer de vraag naar zorg.”

Uitgebreid

De ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten nu amper meer aan. Vooral op de intensive care knelt het. Normaal telt Nederland 1100 ic-plekken. Ziekenhuizen hebben dat al fors uitgebreid; eind deze week moeten het er 2400 plaatsen beschikbaar zijn (waarvan 1900 voor coronapatiënten).

Diederik Gommers, intensivist en voorzitter van de Nederlandse ­Vereniging voor Intensive Care noemt dat ‘de kritische grens’. Meer kunnen de ziekenhuizen niet bieden. Dan zal de crisisfase ingaan waarbij niet iedereen behandeld kan worden. „Denk aan Italiaanse toestanden. Dan wordt het zo ­spannend, daar wil je niet aan denken.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen