Ingepakte strobalen moeten regenwater in Terblijt tegenhouden

Print
Ingepakte strobalen moeten regenwater in Terblijt tegenhouden

Tijdelijke waterkeringen van stro en doek. Afbeelding: Cerfontaine

Berg en Terblijt / Terblijt -

In opdracht van de gemeente Valkenburg heeft grondverzetbedrijf Cerfontaine in Terblijt tijdelijke waterdammetjes aangelegd.

De waterkeringen bestaan uit in doek ingepakte strobalen. De walletjes zijn neergelegd op plekken waar het regenwater bij hevige buien snel de helling afstroomt. De afgelopen jaren heeft dat in Terblijt meermaals tot grote wateroverlast geleid, ook in de woningen.

Lees ook: Brandweer rukt uit voor wateroverlast in Zuid-Limburg

Het gaat om een voorlopige maatregelen. Het is de bedoeling dat er straks permanente, aarden walletjes komen. Met deze noodoplossing worden de akkers beschermd. Daar wordt nu volop gezaaid. Bij een plotselinge regenbui zou dat zaaigoed kunnen wegspoelen.

De aanleg van die dammetjes in onderdeel van een veel ruimer pakket aan maatregelen tegen wateroverlast in Terblijt. Er wordt ook gekeken naar de tuinen van de buurtbewoners. Hoe meer groen daar staat, hoe beter het regenwater kan infiltreren in de bodem.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen