Literatuur

Schrijver Peter Winkels zoekt carnaval in literatuur

Print
Schrijver Peter Winkels zoekt carnaval in literatuur

Sfeerbeeld van afgelopen carnaval in Geleen. Afbeelding: Mitchell Giebels

Reuver -

Literatuur en carnaval zijn twee zaken die neerlandicus en schrijver Peter Winkels uit Reuver intrigeren. Daarom is hij nu voor een nieuw verzamelwerk op zoek naar proza en poëzie in het Nederlands waarin carnaval een prominente rol speelt.

„Ik ben opgegroeid in de voormalige Oostelijke Mijnstreek. Vastelaovend hoorde bij onze manier van leven”, vertelt Peter Winkels vanuit zijn Reuverse woonkamer.

Nieuw

Winkels publiceerde eerder al De geschiedenis van de literatuur in Limburg (2016). Nadat hij samen met Jos van Cann Moord in het bronsgroen eikenhout, Lexicon van misdaadliteratuur in Limburg (2019) had geschreven, jeukten zijn handen om aan een nieuw project te beginnen.

„Van een collega uit Duitsland kreeg ik een lijst van ongeveer honderd Krimi’s die zich afspelen met/rond carnaval. Uit mijn eigen boekenkast haalde ik onder anderen Pieter Aspe, Bertus Aafjes, Hanneke Hendrix, Bert Spoelstra, Huub Beurksens en Willem Wilmink. Ik zoek specifiek Nederlandstalig proza of poëzie. Aan dialect begin ik niet, daar is erg veel van en dat is niet altijd om vrolijk van te worden, ondanks het onderwerp.”

Oproepje

Winkels roept ook anderen op om met hem mee te denken. „Misschien zijn er lezers met auteurs of titels in hun hoofd, die nog niet binnen mijn gezichtsveld zijn verschenen. ”

Suggesties zijn welkom via mail: pwinkels@gmail.com

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen